Avocaţii lui Jokar Ţarnaev, autorul atacului terorist din Boston, contestă pedeapsa capitală

Avocaţii lui Jokar Ţarnaev, autorul atentatului terorist de la maratonul din Boston comis în 2013, au făcut recurs, luni, la sentinţa pronunţată în iunie, denunţând publicitatea negativă făcută în numele acestuia şi că pedeapsa capitală nu este constituţională, relatează NBC News online.

102 afișări
Imaginea articolului Avocaţii lui Jokar Ţarnaev, autorul atacului terorist din Boston, contestă pedeapsa capitală

Avocaţii lui Jokar Ţarnaev, autorul atacului terorist din Boston, contestă pedeapsa capitală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Avocaţii lui Jokar Ţarnaev susţin că, din cauza publicităţii negative făcute în numele clientului lor, acesta nu a avut parte de un proces cinstit şi denunţă caracterul neconstituţional al pedepsei capitale.

William Fick, unul dintre avocaţii lui Ţarnaev, autorul atentatului terorist de la maratonul din Boston din 15 aprilie 2013, soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi, a adus în discuţie una dintre declaraţiile Stephen Breyer, membru în Curtea Supremă de Justiţie, în care acesta afirmă că pedeapsa capitală "constituie acum o pedeapsă crudă, interzisă în mod legal şi neobişnuită".

Cu toate acestea, opinia majorităţii a fost că "pedeapsa capitală este constituţională".

Jokar Ţarnaev a primit pedeapsa capitală în iunie pentru că l-a ajutat pe fratele său mai mare să planifice atacul terorist din 15 aprilie 2013, în care au murit trei persoane şi au fost rănite mai mult de 200.

În cererea de recurs depusă de avocaţii lui Ţarnaev se precizează că "publicitatea continuă şi dură" despre atentat, despre clientul lor şi familia acestuia şi că poveştile denaturate ale supravieţuitorilor au făcut imposibilă desfăşurarea unui proces imparţial.

"Să o spunem simplu: prejudiciul făcut de media în abordarea subiectului, evenimentele şi mediul au suprasaturat marele Boston, inclusiv şi conturile de pe reţelele de socializare ale juraţilor care au participat la pronunţarea verdictului şi l-au transformat într-un loc de judecată impropriu pentru acest caz", se susţine în cererea de recurs.

Apărarea a solicitat, în mod repetat, schimbarea locului de judecată înainte de începerea procesului, dar solicitările au fost respinse de judecător.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici