Ban Ki-moon face apel la desfăşurarea de observatori ONU şi OSCE în Ucraina

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a făcut apel, joi, la un "dialog onest şi constructiv" între Moscova şi Kiev şi a insistat asupra necesităţii de a trimite în Ucraina observatori ONU şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

190 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon face apel la desfăşurarea de observatori ONU şi OSCE în Ucraina

Ban Ki-Moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un dialog onest şi constructiv între Kiev şi Moscova este esenţial", a declarat Ban Ki-moon, la Moscova, după o întrevedere cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

"Am discutat îngrijorările legitime ale Rusiei şi ale preşedintelui Putin, în special în ceea ce priveşte protejarea drepturilor omului, populaţiei rusofone şi minorităţilor ruse" din Ucraina, a spus el.

"I-am spus că cel mai bun mijloc (de a garanta aceste drepturi) este de a desfăşura observatori ONU şi OSCE", a adăugat secretarul general al Naţiunilor Unite.

Aflat la Viena, ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, a acuzat Rusia că subminează, printr-o tactică deliberată", eforturile OSCE în vederea desfăşurării unei misiuni de monitorizare în Ucraina.

La iniţiativa occidentalilor, OSCE doreşte să trimită în Ucraina aproximativ o sută de observatori, care vor avea ca sarcini "să stabilească legături şi să faciliteze dialogul pe teren în vederea reducerii tensiunilor şi favorizării unei normalizări a situaţiei". Rusia insistă ca misiunea observatorilor să nu vizeze doar estul Ucrainei, ci întreg teritoriul acestei ţări, propunere acceptată de occidentali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici