Ban Ki-moon îi cere Coreei de Nord să nu îşi lanseze racheta

Secretarul general al ONU i-a cerut joi Coreei de Nord să nu îşi lanseze racheta, în timp ce mai multe ţări din regiune sunt în alertă din cauza unei lansări iminente a dispozitivului a cărui traiectorie ar urma să survoleze sau să se apropie de teritoriile lor.

82 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon îi cere Coreei de Nord să nu îşi lanseze racheta

Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sper că autorităţile RPDC (Coreea de Nord, n.red.) vor asculta apelurile" comunităţii internaţionale, a declarat Ban Ki-moon într-o conferinţă de presă.

Coreea de Nord şi-a anunţat intenţia de a lansa o rachetă Unha-3 în perioada 12-16 aprilie, între orele 07.00 şi 12.00 (01.00 şi 06.00 ora României), pentru a plasa pe orbită un satelit de observare.

Regimul afirmă că satelitul este de uz civil, dar Statele Unite şi aliaţii lor sud-coreean şi japonez îl suspectează că pregăteşte un test cu rachetă balistică.

Pentru Ban Ki-moon, "este vorba clar de o încălcare a rezoluţiei 1.874 a Consiliului de Securitate", adoptată în 2009 şi care îi cere Coreei de Nord să nu mai efectueze niciun alt test nuclear sau tir cu o rachetă balistică.

"Dacă sau în momentul în care RPDC va efectua lansarea acestei rachete sau satelit, cred că statele membre vor sesiza Consiliul de Securitate pe această temă", a adăugat el.

Acest incident intervine în timp ce Coreea de Nord, până în prezent foarte închisă, a acordat pentru prima dată vize unui număr de aproximativ 200 de jurnalişti străini şi a deschis larg porţile centrelor sale spaţiale ultrasecrete.

"Invitând jurnaliştii, am impresia că vor să recurgă la o lansare", a apreciat secretarul general al ONU.

"Suntem profund îngrijoraţi în faţa acestei situaţii", a adăugat el, exprimându-şi speranţa "sinceră că RPDC va acţiona în mod rezonabil".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici