Ban Ki-moon îşi oferă medierea în criza ucraineană

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a oferit medierea pentru a se găsi o soluţie la criza din Ucraina, a declarat acesta luni.

191 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon îşi oferă medierea în criza ucraineană

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt pregătit să joc un rol dacă este necesar", a declarat şeful ONU, care în prezent se află în vizită la Abu Dhabi.

Ban a afirmat că este în contact cu toate părţile vizate, citând liderii ucraineni, liderii ruşi, Uniunea Europeană şi Statele Unite. "Cer celor patru părţi să rezolve această problemă prin mijloace paşnice, iar eu sunt pregătit să joc un rol", a subliniat liderul ONU.

El s-a declarat "profund îngrijorat" de violenţele din Ucraina şi a cerut aplicarea acordului din 17 aprilie încheiat la Geneva de "toate părţile" implicate în conflict.

Acordul de la Geneva, compromis semnat între Ucraina, Rusia, Statele Unite şi Uniunea Europeană, prevede în special dezarmarea grupărilor ilegale şi evacuarea clădirilor ocupate.

Dar Rusia a declarat săptămâna trecută că acest acord este mort după ce Kievul a lansat o operaţiune militară descrisă de Moscova drept un "război (al Ucrainei) împotriva propriului popor".

"Cer cu forţă tuturor părţilor vizate să se reunească din nou şi să vadă ce a mers prost şi de ce acest acord nu a putut fi aplicat şi de ce toată lumea este în curs de a recurge la violenţă", a subliniat Ban.

"Cer, în termenii cei mai puternici, tututor ucrainenilor şi partenerilor lor să găsească o soluţie la criza actuală înainte ca aceasta să scape de sub control", a insistat secretarul general al ONU.

Secretarul general adjunct al Naţiunilor Unite, Jeffrey Feltman, a declarat vineri în faţa Consiliului de Securitate că Ban le-a cerut "tuturor părţilor să dea dovadă de o reţinere maximă" şi le-a cerut "tuturor să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".

Potrivit purtătorului de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, Ban a decis să îl trimită pe Feltman în misiune în această săptămână la Moscova şi Kiev, "pentru a promova o detensionare a situaţie şi o reglementare paşnică a crizei".

Feltman ar urma să sublinieze pe lângă interlocutorii săi "necesitatea de a se reveni la diplomaţie" şi va oferi "oficiile" ONU în această criză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici