Barack Obama a discutat despre programul nuclear iranian cu omologii săi din Rusia şi China

Preşedintele american Barack Obama a discutat prudent, sâmbătă, cu omologii săi rus şi chinez, Dmitri Medvedev şi Hu Jintao, în legătură cu programul nuclear iranian, Moscova şi Beijingul opunându-se unor noi sancţiuni împotriva Teheranului.

485 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a discutat despre programul nuclear iranian cu omologii săi din Rusia şi China

Barack Obama şi Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax foto/AFP)

La mai puţin de o săptămână de la publicarea raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) ce suspectează Iranul că a lucrat pentru a pune la punct o armă atomică, Obama s-a întâlnit cu cei doi omologi în cadul summitului Forumului de cooperare economică Asia-Pacific de la Hawaii.

Ţările occidentale apreciază că acest raport justifică noi sancţiuni internaţionale împotriva Iranului, dar chinezii şi ruşii s-au arătat ostili până în prezent unei astfel de posibilităţi.

Rusia şi Statele Unite vor încerca să găsească un "răspuns comun pentru a determina Iranul să îşi respecte obligaţiile internaţionale în domeniul nuclear", a declarat Obama în cadrul unei întrevederi cu Medvedev. El nu a evocat însă public problema sancţiunilor.

Medvedev a declarat presei că a discutat despre Iran cu omologul său american, dar fără să furnizeze detalii.

Obama a discutat despre Iran şi la începutul unei întâlniri cu Hu, dar în mod mult mai vag, cerând pur şi simplu "eforturi pentru a face împreună în aşa fel încât ţările ca Iranul să respecte normele şi criteriile internaţionale".

Oficialii americani au anunţat că nu au fost dezacorduri în cursul acestor întrevederi cu privire la obligaţia Teheranului de a respecta dreptul internaţional în domeniul nuclear. Ei au confirmatcă Obama nu a evocat în mod specific subiectul sancţiunilor.

"Rusia, ca şi China, a declarat că nu vrea să vadă arma atomică ajunsă în Iran sau în alt stat", a remarcat secretarul adjunct pentru Securitate Naţională, Ben Rhodes. "Ele continuă să adere la eforturile diplomatice pentru a-i spune Iranului să îşi respecte obligaţiile".

Din 2007, ONU a impus patru serii de sancţiuni economice şi financiare Iranului. La rândul lor, occidentalii au impus sancţiuni suplimentare ce au mers dincolo de cele decise de Naţiunile Unite.

Dosarul iranian are şi o dimensiune de politică internă pentru Obama.

Mitt Romney, unul dintre favoriţii în cursa pentru învestitura republicană în alegerile prezidenţiale, a promis sâmbătă că Iranul "nu va obţine arma nucleară" dacă va fi ales în noiembrie 2012, în cadrul unei dezbateri între candidaţii republicani, consacrată politicii externe americane.

"Un lucru de care puteţi fi siguri este că Iranul va avea arma nucleară dacă îl vom realege pe Barack Obama. Iar dacă îl veţi alege pe Mitt Romney, dacă mă veţi alege preşedinte, nu va obţine nicio armă nucleară", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici