Barack Obama: Armata egipteană trebuie să asigure o tranziţie credibilă

Armata egipteană trebuie să asigure o tranziţie "credibilă în ochii poporului egiptean", a apreciat vineri preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, în cursul unei alocuţiuni pronunţate la câteva ore după demisia preşedintelui egiptean Hosni Mubarak.

18 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Armata egipteană trebuie să asigure o tranziţie credibilă

Barack Obama: Armata egipteană trebuie să asigure o tranziţie credibilă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Poporul Egiptului a vorbit, vocea sa a fost ascultată, iar Egiptul nu va mai fi niciodată acelaşi", a afirmat Obama.

"Demisionând, preşedintele Mubarak a răspuns voinţei de schimbare a egiptenilor", a adăugat preşedintele american, salutând reţinerea armatei.

"Egiptenii au spus clar că nimic nu va fi acceptabil cu excepţia unei democraţii veritabile", a subliniat el, avertizând că "zile dificile" s-ar putea anunţa în ţară.

"În ultimele săptămâni, ritmul istoriei s-a accelerat în mod alarmant, în timp ce egiptenii îşi reclamau drepturile universale", a notat el.

"Egiptenii au fost o sursă de inspiraţie pentru noi şi au realizat acest lucru dezminţind ideea că violenţa este cea mai bună modalitate de a ajunge la justiţie", a continuat Obama.

"Pentru Egipt, aceasta a fost forţa morală a non-violenţei, nu a terorismului, nu a crimelor fără sens, ci a non-violenţei, care a deturnat traiectoria istoriei încă o dată spre justiţie", a apreciat el.

Preşedintele american a afirmat de asemenea că evenimentele din Egipt amintesc de "ecourile istoriei", ca germanii care au dărâmat Zidul Berlinului, indonezienii care s-au revoltat împotriva preşedintelui Suharto şi lupta non-violentă pentru independenţa Indiei dusă de Mahatma Gandhi.

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, în vârstă de 82 de ani, a renunţat la funcţie vineri şi a transferat puterea armatei egiptene, după 18 zile de contestare, provocând o explozie de bucurie în ţara pe care a condus-o aproape 30 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici