Barack Obama cere Iranului să elibereze persoanele "încarcerate în mod nedrept"

Preşedintele american Barack Obama a condamnat luni represiunea "violentă şi nedreaptă" a manifestaţiilor care au avut loc duminică în Iran şi a încurajat Republica islamică să elibereze "imediat" persoanele "încarcerate în mod nedrept".

12 afișări
Imaginea articolului Barack Obama cere Iranului să elibereze persoanele "încarcerate în mod nedrept"

Barack Obama cere Iranului să elibereze persoanele "încarcerate în mod nedrept" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Statele Unite se alătură comunităţii internaţionale pentru a condamna cu fermitate violenta şi nedreapta reprimare a cetăţenilor iranieni nevinovaţi", a declarat Obama într-un discurs, în Hawaii (pacific), unde îşi petrece vacanţa.

"Facem apel la eliberea imediată a celor care au fost încarceraţi în mod nedrept în Iran", a adăugat el, dând asigurări cu privire la solidaritatea sa cu "evenimentele extraordinare" din această ţară.

"Istoria va fi de partea celor care vor dreptatea", a lansat preşedintele, afirmând că aceste manifestaţii nu erau orchestrate de Statele Unite sau de "vreo altă ţară".

Doar "poporul iranian şi dorinţa sa de dreptate şi pentru o viaţă mai bună" se află în spatele acestor manifestaţii, a subliniat el.

Preşedintele american a apreciat, de asemenea, că "hotărârea liderilor din Iran de a guverna prin frică şi tiranie nu va ţine".

"De luni de zile, poporul iranian nu cere nimic altceva decât să îşi exercite drepturile. De fiecare dată i s-a răspuns cu brutalitate, inclusiv în momentele solemne ale zilelor de sărbătoare religioasă. De fiecare dată, lumea a privit cu o mare admiraţie curajul şi hotărârea poporului iranian", a adăugat Obama.

Autorităţile iraniene au arestat luni aproximativ 15 personalităţi din cadrul opoziţiei, între care doi apropiaţi ai fostului preşedinte reformator Mohamad Khatami, dar şi trei consilieri ai fostului premier Mir Hossein Moussavi, potrivit mai multor site-uri ale opoziţiei.

Cel puţin opt persoane au fost ucise în timpul manifestaţiilor împotriva preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici