Barack Obama i-a cerut lui Dmitri Medvedev să îl convingă pe Kadhafi să plece din Libia

Preşedintele SUA, Barack Obama, i-a cerut omologului său rus, Dmitri Medvedev, să îl convingă pe liderul libian Muammar Kadhafi că, dacă doreşte să rămână în viaţă, trebuie să părăsească Libia, anunţă un oficial rus care a participat la întrevedere, citat de ziarul Kommersant.

440 afișări
Imaginea articolului Barack Obama i-a cerut lui Dmitri Medvedev să îl convingă pe Kadhafi să plece din Libia

Barack Obama i-a cerut lui Dmitri Medvedev să îl convingă pe Kadhafi să plece din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"S-a propus ca Preşedinţia Rusiei să îl convingă pe colonelul Kadhafi că va rămâne în viaţă dacă va părăsi Libia", scrie ziarul rus, precizând că solicitarea i-a fost adresată de Barack Obama lui Medvedev cu ocazia summitului G8 de la Deauville (Franţa), pentru că americanii "recunosc că situaţia conflictuală durează de prea mult timp".

Potrivit oficialului citat, preşedintele rus a avut unele dubii: "Am subliniat că soluţia propusă la problema libiană nu pare uşor de realizat. Şi am întrebat: credeţi că Muammar Kadhafi poate fi convins să renunţe la tot?".

"Pentru prima oară, ni s-a cerut să jucăm rol de mediere. Vom analiza propunerea", anunţă sursa citată de Kommersant.

Anterior, Rusia a comunicat că a fost abordată de ţările occidentale şi de Libia pentru a juca rol de intermediar în conflictul libian, Moscova precizând că, dacă se va concretiza, demersul ar fi o evoluţie majoră în această criză. "Au fost formulate cereri pentru ca Rusia să asume un rol de mediere în scopul soluţionării situaţiei din Libia", declarase Natalia Timakova.

Solicitările au fost formulate în cursul întrevederilor bilaterale ale preşedintelui Dmitri Medvedev cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, cu premierul britanic David Cameron şi cu preşedintele SUA, Barack Obama.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu premierul Libiei, Al-Baghdadi al-Mahmudi, care a făcut un demers similar pentru a se ajunge la o încetare a focului. Guvernul libian a cerut Naţiunilor Unite şi Uniunii Africane să fixeze un termen clar pentru încetarea ostilităţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici