Barack Obama, în vizită la Berlin la 50 de ani după John F. Kennedy

Vizita preşedintelui american Barack Obama marţi şi miercuri la Berlin va aminti în mod inevitabil de cea a lui John F. Kennedy, în urmă cu 50 de ani, dar Germania din 2013 pare mai puţin entuziasmată decât era cea din 1963 faţă de predecesorul său.

360 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, în vizită la Berlin la 50 de ani după John F. Kennedy

Preşedintele SUA, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Germanii aşteaptă explicaţiile sale, mai ales în ceea ce priveşte spionarea comunicaţiilor. Acordul de liber-schimb SUA-UE, Siria sau chiar retragerea din Afganistan ar trebui să fie pe agenda discuţiilor cu cancelarul german Angela Merkel.

În 2008, pe când era candidat la preşedinţie, Barack Obama a fost întâmpinat în delir de aproximativ 200.000 de persoane venite să îl asculte în aer liber. Merkel i-a refuzat atunci Poarta Brandenburg.

Dar pentru această vizită de 24 de ore, primirea riscă să fie ceva mai austeră, în pofida pregătirilor pentru a 50-a aniversare de la discursul lui JFK, săptămâna viitoare.

Declaraţia "Ich bin ein Berliner" ("Sunt un berlinez") făcută de Kennedy în 1963 rămâne un eveniment major în imaginarul colectiv al germanilor, care nu au uitat acest gest de solidaritate faţă de oraşul devastat de Războiul Rece. Kennedy adresa, în plus, un semn pentru reintegrarea ţării lor în concertul naţiunilor democratice, după ororile nazismului.

Barack Obama, care va fi însoţit de soţia sa Michelle, va rosti un discurs miercuri cu privire la "legăturile durabile" dintre cele două ţări, de la Poarta Brandenburg, simbolul unităţii germane regăsite, care se afla în Germania de Est comunistă când oraşul era divizat.

Germania aşteaptă ca Obama să arate în ce măsură Europa continuă să conteze pentru Statele Unite în timp ce, sub conducerea lui, Washingtonul s-a îndreptat spre Asia.

"Prietenul pierdut", titra în această săptămână influentul săptămânal Der Spiegel. Prezentând pe prima pagină un montaj foto cu preşedintele Obama în umbra lui Kennedy, publicaţia exprimându-şi îngrijorarea cu privire la o deteriorare a relaţiilor.

Pentru Der Spiegel, "vizita lui Kennedy la Berlin a fost celebrarea aproape extatică a unei alianţe protectoare" între Statele Unite şi Germania, în timp ce vizita succesorului său, "nu mai puţin carismatic", seamănă mai mult cu o "simplă reuniune de familie", după aproape 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi la peste 20 de ani de la căderea comunismului în Europa.

Numărul militarilor americani staţionaţi în ţară a trecut de la aproximativ 200.000 la începutul anilor '90 la 73.000 în prezent, iar China a devansat Europa ca primă piaţă de export pentru bunurile de consum americane.

Cu siguranţă, 90 la sută dintre germani sperau că Obama va fi reales în noiembrie, dar germanii sunt dezamăgiţi de absenţa unor progrese în lupta împotriva încălzirii climatice sau în privinţa închiderii centrului de la Guantanamo.

Recentele dezvăluiri cu privire la un program de supraveghere pe Internet au şocat această ţară în care numeroase persoane au fost spionate sistematic de poliţia politică est-germană STASI.

Acest dosar va fi abordat, a asigurat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, care a crescut în RDG.

La o zi după summitul G8 din Irlanda de Nord, luni şi marţi, fricţiunile în negocierile privind acordul de liber-schimb americano-european vor fi, de asemenea, abordate. Merkel susţine proiectul dar Germania are rezerve în privinţa organismelor modificate genetic.

Obama ar urma să ceară din nou Germaniei să îşi asume rolul economic dominant şi să relanseze maşinăria europeană.

La nivel personal, relaţia dintre Obama şi cancelarul german pare să fie marcată de încredere şi respect reciproc, Merkel având, spre exemplu, rarul privilegiu al unei cine de stat la Casa Albă în 2011 şi de a primi Medalia prezidenţială a libertăţii, cea mai înaltă distincţie civilă americană.

În 2008, "Obama a dat dovadă de o dezinvoltură aproape de lejeritate, ceea ce nu a fost niciodată punctul forte al cancelarului. Ea nu este destinsă şi aproape niciodată relaxată", a explicat pentru AFP Constanze Stelzenmüller de la "German Marshall Fund", un centru de reflecţie privind cooperarea transatlantică.

Între timp, Obama a fost nevoit să devină mai realist în faţa dificultăţilor pentru a-şi aplica politica, în timp ce Merkel "a învăţat că unele dosare (...) cum ar fi de exemplu modul de gestionare a crizei euro necesită ştiinţa de a comunica (...), a fost prin urmare o oarecare convergenţă" între cei doi lideri, a adăugat ea.

În timpul acestei scurte vizite, preşedintele american se va întâlni, de asemenea, cu omologul său Joachim Gauck, fost disident din RDG. Cu trei luni înainte de alegerile legislative, el va avea o întrevedere şi cu social-democratul care vrea să o înlocuiască pe Merkel la cancelarie, Peer Steinbrück.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici