Barack Obama l-a sunat pe Vladimir Putin

Preşedintele american, Barack Obama, l-a sunat vineri pe preşedintele ales al Rusiei, Vladimir Putin, începând astfel o nouă relaţie cu Moscova care ar putea testa "relansarea" relaţiilor ruso-americane.

320 afișări
Imaginea articolului Barack Obama l-a sunat pe Vladimir Putin

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama l-a sunat pe viitorul omolog al său rus din avionul prezidenţial Air Force One, a declarat unul dintre purtătorii săi de cuvânt, Josh Earnest.

Deocamdată nu sunt disponibile detalii despre conţinutul conversaţiei telefonice.

Cei doi lideri s-ar putea întâlni pentru prima dată ca omologi la summitul G8, care se va desfăşura în mai la reşedinţa prezidenţială Camp David, situată la 100 de kilometri nord de Washington.

Putin, în prezent premier rus, a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică, la care Washingtonul a reacţionat cu prudenţă, cerând Moscovei să efectueze o anchetă "independentă" privind eventuale nereguli.

La o zi după scrutin, misiunea de monitorizare a OSCE în Rusia a afirmat că alegerile au fost influenţate în favoarea lui Putin, dar acesta a respins contestarea, afirmând că opoziţia trebuie să respecte "vocea poporului".

Casa Albă a afirmat joi că îşi formulează politica faţă de Rusia indiferent de personalitatea liderului de la Kremlin. "Politica noastră faţă de Rusia este ghidată de interesele noastre, nu de persoane", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui american.

"Politica de relansare cu Rusia, adoptată de preşedintele (Obama) după preluarea funcţiei, a fost benefică pentru securitatea Statelor Unite şi interesele lor comerciale", a continuat el.

După două mandate de preşedinte în perioada 2000-2008, Putin i-a cedat locul lui Dmitri Medvedev, pentru că nu putea pretinde un al treilea mandat consecutiv, potrivit Constituţiei.

Vladimir Putin va fi învestit la 7 mai, iar Medvedev îi va succede în postul de prim-ministru, potrivit unui scenariu anunţat încă din septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici