Barack Obama: Noi sancţiuni împotriva Iranului nu sunt "încă" necesare

Preşedintele Barack Obama a afirmat vineri că noi sancţiuni nu sunt "încă" necesare împotriva Iranului, atâta timp cât negocierile privind programul său nuclear vor continua.

109 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Noi sancţiuni împotriva Iranului nu sunt "încă" necesare

Barack Obama susţine că noi sancţiuni împotriva Iranului nu sunt "încă" necesare (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În timp ce un grup de senatori susţin adoptarea unei noi serii de sancţiuni pentru a pune presiune asupra Republicii islamice, Obama a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Washington că "nu pierdem nimic în timpul acestei perioade de negocieri" determinată de acordul interimar obţinut la sfârşitul lui noiembrie la Geneva.

"O vom vedea mai clar ca înainte în programul nuclear al Iranului în următoarele şase luni. Vom şti dacă (iranienii) încalcă termenii acordului", a adăugat preşedintele.

"În lumina acestora, ceea ce le-am spus membrilor Congresului, democraţi şi republicani, a fost că nu este nevoie de o nouă lege pentru sancţiuni, nu încă", a declarat el.

El a mai subliniat că dacă Iranul nu va da asigurările necesare cu privire la caracterul paşnic al programului său nuclear, "nu va fi dificil" să fie aplicate sancţiuni.

"Însă dacă vrem să negociem serios, trebuie să creăm o atmosferă în care iranienii sunt pregătiţi pentru evoluţii dificile şi contrare ideologiei lor, retoricii lor, instinctului şi suspiciunilor pe care ni le poartă", a remarcat preşedintele.

"Nu îi vom ajuta să facă saltul dacă vom lua astfel de măsuri", conform lui Obama, care a mai remarcat cu ironie că "a încerca să ai un aer intransigent asupra Iranului poate fi util dacă eşti candidat la o funcţie electivă".

Joi, Casa Albă a prevenit că Obama se va opune prin veto unor noi sancţiuni împotriva Iranului şi a cerut Congresului să nu compromită acordul interimar încheiat acum o lună.

Această ameninţare rară a executivului american intervine cu puţin înaintea prezentării de către 26 de senatori, democraţi şi republicani, a unei propuneri de lege vizând pedepsirea în continuare a Teheranului pentru programul său nuclear dacă negocierile actuale vor eşua.

Însă administraţia Obama a avertizat faţă de efectele contraproductive ale unui astfel de vot, chiar dacă aplicarea sancţiunilor va fi amânată.

La 24 noiembrie la Geneva, marile puteri (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania) au ajuns la un acord interimar cu Iranul privind programul său nuclear.

Acest acord, o evoluţie spectaculoasă după ani de blocaj, prevede că nu vor exista noi sancţiuni împotriva Iranului în timpul perioadei interimare de şase luni, timp în care Republica islamică a acceptat să oprească dezvoltarea programului său nuclear controversat, pentru a încerca obţinerea unui acord definitiv.

Iranul este suspectat în pofida negărilor sale că vrea să obţină arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici