Barack Obama salută încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan

Preşedintele american, Barack Obama, a salutat duminică încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan, avertizând totodată asupra pericolelor care există în continuare în acestă ţară, relatează AFP.

157 afișări
Imaginea articolului Barack Obama salută încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan

Barack Obama salută încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan

"Datorită extraordinarului sacrificiu al bărbaţilor şi femeilor în uniformă, misiunea noastră de luptă, cea mai lungă din istoria Statelor Unite, se încheie în mod responsabil", a declarat declarat preşedintele american, potrivit unui comunicat.

Comandantul Forţei NATO în Afganistan (ISAF) şi-a coborât în cursul zilei drapelul, în cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurate la Kabul.

"Acum suntem mult mai în siguranţă şi ţara noastră se află mult mai în siguranţă datorită serviciului acestor persoane", a adăugat Obama, subliniind că prezenţa militară americană le-a permis "afganilor să-şi reconstruiască ţara, să organizeze primele alegeri şi să încheie prima tranziţie democratică din istoria statului lor".

Totuşi, a menţionat liderul american, "Afganistanul rămâne un loc periculos" şi din acest motiv, "la invitaţia Guvernului afgan (...), Statele Unite şi aliaţii lor îşi vor menţine o prezenţă militară limitată în Afganistan, cu scopul de a asista şi antrena forţele afgane, precum şi pentru a desfăşura operaţiuni antiteroriste împotriva Al-Qaida".

Forţele de securitate afgane, din care fac parte 350.000 de oameni, asigură de-acum singure securitatea împotriva talibanilor, care au condus ţara în perioada 1996-2001. În acest context, trupele americane din Afganistan vor fi reduse la jumătate până la sfârşitul lui 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici