Barack Obama şi Mitt Romney s-au ironizat reciproc şi s-au autoironizat la un dineu

Barack Obama şi Mitt Romney s-au ironizat reciproc şi s-au autoironizat joi, la un dineu de gală oferit în scopuri caritabile organizat la New York, o rară încetare a ostilităţilor în cadrul unei campanii dure, cu 19 zile înainte de alegerile prezidenţiale.

275 afișări
Imaginea articolului Barack Obama şi Mitt Romney s-au ironizat reciproc şi s-au autoironizat la un dineu

Barack Obama şi Mitt Romney s-au ironizat reciproc şi s-au autoironizat la un dineu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În faţa unor persoane bogate, celebre şi puternice reunite la Waldorf Astoria în Manhattan, Obama şi Romney s-au succedat la tribuna "dineului Alfred E. Smith", un eveniment organizat în beneficiul unor acţiuni de caritate ale Bisericii Catolice, eveniment obligatoriu, o dată la patru ani, pentru candidaţii la preşedinţie.

După două zile de la a doua dezbatere televizată cu Romney, în cursul căreia s-a dovedit mai combativ decât la prima, cu două săptămâni un urmă, Obama, purtând frac şi papion alb, a declarat, zâmbind în barbă, că a fost mai energic din cauza "siestei lungi din timpul primei dezbateri".

"Am învăţat multe lucruri din această experienţă. Am aflat că există ceva şi mai rău decât să uiţi să cumperi un cadou în ziua aniversării căsătoriei", a declarat Obama. Aniversarea a 20 de ani de căsătorie cu Michelle a avut loc în ziua primei dezbateri, pe 3 octombrie.

La rândul său, Romney, tot pe un ton ironic, a mărturisit care a fost prima regulă în pregătirea dezbaterilor, după ce i-a urmat lui Obama la tribună. "În primul rând, să nu consum alcool timp de 65 de ani înainte de dezbatere", a spus el. Religia mormonă parcticată de către Romney îi interzice să consume alcool, între alte reguli alimentare.

Alături de primarul multimilionar al New York-ului Michael Bloomberg, guvernatorul statului Andrew Cuomo şi fostul secretar de Stat Henry Kissinger, Romney şi-a imaginat, de asemenea, la ce se poate gândi preşedintele la final de mandat, în faţa unei asemenea reuniuni. "Atât de puţin timp şi atât de mult de redistribuit", a declarat el, o critică la adresa politicii de "redistribuire" a bogăţiilor, denunţată de către republicani drept un pilon al ideologiei democrate.

La rândul său, Obama a revenit asupra turneului haotic efectuat de către Romney în străinătate în vară, în Europa şi Israel.

"Bineînţeles, afacerile internaţionale sunt un dosar dificil pentru toţi candidaţii. După vizita pe care am făcut-o în străinătate (în timpul campaniei) din 2008, am fost tratat ca o celebritate deoarece mă bucuram de foarte multă popularitate în rândul aliaţilor noştri străini. Şi trebuie să spun că sunt cu adevărat impresionat de modul în care guvernatorul Romney a evitat această problemă", a spus preşedintele.

Fostul guvernator al statului Massachusetts a criticat, la rândul său, ideologia progresistă menită să domine mass-media, imaginându-şi acoperirea evenimentului. "Obama susţinut de catolici. Romney cinează cu bogaţii", a spus el.

Obama, angajat cu Romney într-o confruntare dură pentru Casa Albă al cărei deznodământ va fi cunoscut în seara de 6 noimebrie, a strecurat, ca din întâmplare, câteva argumente politice în discursul pe care l-a susţinut, notând că se va reîntâlni încă de luni cu adversarul său, în a treia dezbatere consacrată politicii externe.

"Să vă povestesc finalul: l-am eliminat pe bin Laden", a strigat el.

Preşedintele a mai spus că "rata şomajului este la cel mai scăzut nivel de la învestire", la începutul lui 2009.

"Nu am o glumă despre acest subiect. Vream doar ca toată lumea să îşi amintească", a adăugat Obama.

Dineul Alfred E. Smith este un eveniment organizat prima dată imediat după război, care onorează memoria unui fost guvernator al statului New York. Acesta a fost, în 1928, primul catolic care a reprezentat un partid important în cadrul alegerilor prezidenţiale americane. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici