Barack Obama susţine că o relaxare a regimului de sancţiuni aplicat Iranului ar fi "foarte modestă"

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat joi că ţara sa nu va accepta decât o relaxare "foarte modestă" şi reversibilă a regimului de sancţiuni aplicat Iranului pentru a se asigura de buna credinţă a acestuia în negocierile nucleare în desfăşurare.

61 afișări
Imaginea articolului Barack Obama susţine că o relaxare a regimului de sancţiuni aplicat Iranului ar fi "foarte modestă"

Barack Obama (Imagine: Arhiva Medaifax Foto / AFP)

Negocierile, care s-au reluat joi la Geneva între grupul 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) şi Iran "nu sunt consacrate reducerii sancţiunilor", a remarcat Obama într-un interviu acordat televiziunii NBC.

El a evocat, în schimb, angajamente ferme şi verificabile din partea Teheranului cu privire la programul său nuclear, o "relaxare foarte modestă" a regimului de sancţiuni, dar a explicat că "structura sancţiunilor va rămâne în funcţiune".

"Dacă se dovedeşte că în timpul celor şase luni în care vom încerca să rezolvăm problemele de fond ei nu respectă înţelegerea (...) vom putea pune din nou presiune", a adăugat el.

Obama a repetat că "nu va retrage nicio opţiune de pe masă, prin urmare nici opţiunea militară, pentru a împiedica Iranul să obţină o armă nucleară".

"Dar cea mai bună modalitate de a ne asigura că Iranul nu se dotează cu o armă atomică este să avem mijloace de verificare, potrivit termenilor la care au consimţit ei înşişi, că destructurează programul şi că organizaţiile internaţionale pot să vadă ce fac", a adăugat preşedintele american.

Iranul şi grupul 5+1 s-au reunit joi la Geneva pentru a negocia termenii unui acord privind problema nucleară, Teheranul apreciind că o înţelegere este "posibilă" în cursul săptămânii. Secretarul de Stat american John Kerry se va alătura discuţiilor vineri.

În centrul acestor negocieri "extrem de complexe" stă o propunere a Iranului care urmăreşte să ofere garanţii privind programul său nuclear controversat în schimbul unei reduceri a sancţiunilor economice occidentale, potrivit negociatorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici