Băsescu: CAE va discuta, marţi, trecerea la stadiul III de sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că la reuniunea CAE de marţi se va căuta o formulă juridică pentru trecerea la stadiul III al sancţiunilor împotriva Rusiei, etapă care va viza companii, inclusiv energetice, sau bănci, subliniind că România a solicitat demult trecerea la acest stadiu.

691 afișări
Imaginea articolului Băsescu: CAE va discuta, marţi, trecerea la stadiul III de sancţiuni împotriva Rusiei

Băsescu: CAE va discuta, marţi, trecerea la stadiul III de sancţiuni împotriva Rusiei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Consiliul European (din 16 iulie - n.r.) a însărcinat Consiliul şi mâine se va desfăşura Consiliul Afaceri Externe, unde participă toţi miniştrii de Externe, să găsească forma juridică de a se trece la aplicarea de sancţiunui împotriva unor entităţi", a declarat, luni, preşedintele Traian Băsescu, adăugând că entităţi înseamnă companii, inclusiv energetice, sau bănci.

Şeful statului a reamintit că o altă măsură dispusă de Consiliul European a fost aceea de a transmite Consiliului "sarcina de a adopta instrumentele juridice necesare şi de a decide până la sfârşitul lunii iulie cu privire la o primă listă a entităţilor şi persoanelor, inclusiv din Federaţia Rusă, care urmează a fi vizate de măsurile restrictive în temeiul criteriilor consolidate". "Criteriul consolidat înseamnă trecerea la stadiul III de sancţiuni împotriva Federaţiei Rusiei", a explicat Băsescu.

Totodată, Comisiei Europene i s-a cerut să examineze posibilitatea "de a viza persoane sau entităţi care furnizează în mod activ sprijin material sau financiar factorilor de decizie ruşi, responsabili de anexarea Crimeii sau de destabilizarea Ucrainei de Est". "Aici sunt vizaţi oligarhii atât cei din anturajul preşedintelui Vladimir Putin cât şi cei de origine ucraineană, care, într-un fel sau altul, sprijină acţiunile de susţinere ale Federaţiei Rise pentru teroriştii din Ucraina de Est", a spus Traian Băsescu.

În opinia sa, cheia noilor sancţiuni stă în "cât de concesivi vor fi reprezentanţii statelor în stabilirea listelor", a mai spus Băsescu, subliniind că România a solicitat demult trecerea la stadiul III de aplicare a sancţiunilor.

La reuniunea CAE de marţi România va fi reprezentantă de şeful diplomaţiei, Titus Corlăţean.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici