BBC: Revendicarea victoriei de către principalii candidaţi reflectă "enigma" scrutinului din România

Faptul că principalii candidaţi în scrutinul prezidenţial au revendicat victoria în primul tur reflectă "enigma" alegerilor prezidenţiale din România, comentează BBC News online.

12 afișări
Imaginea articolului BBC: Revendicarea victoriei de către principalii candidaţi reflectă "enigma" scrutinului din România

BBC: Revendicarea victoriei de către principalii candidaţi reflectă "enigma" scrutinului din România

"Atât tabăra lui Traian Băsescu, cât şi cea a lui Mircea Geoană au pretins victoria după închiderea urnelor. În tabăra Băsescu erau doar zâmbete, în timp ce echipa lui Geoană părea calmă şi hotărâtă. Fotografiile cu celebrarea victoriilor au apărut pe primele pagini ale ziarelor din România, reflectând enigma scrutinului prezidenţial", subliniază BBC.

"Traian Băsescu a obţinut 32,8 la sută, conform rezultatelor oficiale parţiale. Este o mare scădere comparativ cu fosta poziţie a lui Băsescu, de preferat al majorităţii românilor, dar un rezultat suficient de bun pentru a rămâne încrezător în al doilea tur de scrutin", notează BBC.

"Rezultatul referendumului organizat în paralel cu scrutinul prezidenţial este tot un avantaj pentru Traian Băsescu. Aproximativ 80 la sută dintre români au votat pentru un parlament unicameral şi pentru reducerea numărului parlamentarilor. Domnul Băsescu se prezintă drept un campion al poporului împotriva a ceea ce el numeşte elita politică afectată de corupţie, iar acest mesaj rămâne popular chiar şi pentru cei care nu mai au încredere în el. Criticii preşedintelui afirmă că el face parte din elita politică", notează BBC.

"Mircea Geoană a obţinut 29,8 la sută din voturi şi este foarte încrezător. (...) O victorie a liderului social-democrat în turul doi s-ar datora faptului că Traian Băsescu şi-a făcut prea mulţi duşmani, în special în partea prosocialistă a presei. O înfrângere a lui Geoană va avea drept cauză lipsa apropierii de oameni, un atu al lui Băsescu, dar şi dubiile referitoare la abilitatea sa de a ţine sub control «baronii» din propriul partid", încheie BBC.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici