Benedict al XVI-lea: "Dumnezeu mi-a cerut să mă dedic rugăciunii şi meditaţiei"

Benedict al XVI-lea, în mod vizibil foarte emoţionat, a declarat că Dumnezeu i-a cerut să se "dedice rugăciunii şi meditaţiei", ceea ce nu înseamnă "abandonarea Bisericii", în ultima sa rugăciune Angelus, duminică, în Piaţa Sfântul Petru, înaintea demisiei sale istorice joi.

515 afișări
Imaginea articolului Benedict al XVI-lea: "Dumnezeu mi-a cerut să mă dedic rugăciunii şi meditaţiei"

Benedict al XVI-lea: "Dumnezeu mi-a cerut să mă dedic rugăciunii şi meditaţiei" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-un gest excepţional, înaintea unei demisii aproape unice în cei 2.000 de ani de istorie a Bisericii Catolice, Papa a evocat propria persoană şi "acest moment din viaţa sa" în rugăciunea dinainte de Angelus.

"Dumnezeu mi-a cerut să «urc pe munte», să mă dedic şi mai mult rugăciunii şi meditaţiei", a spus el, întrerupt în mai multe rânduri de aplauze călduroase din partea mulţimii, care agita banderole pe care se puteau citi mesaje ca "Sfinte Părinte, te iubim", "Mulţumim Sanctităţii sale", "Credincioşi papilor, papa boys".

"Dar acest lucru nu înseamnă abandonarea Bisericii, ci, din contră, dacă Dumnezeu îmi cere acest lucru, este doar pentru ca eu să pot să îl slujesc cu aceeaşi intensitate şi aceeaşi dragoste, aşa cum am făcut-o până în prezent, însă, de-acum înainte, într-un mod mai adaptat vârstei şi forţelor mele", a continuat el, zâmbind spre cerul Romei pe care strălucea soarele, după mai multe zile de ploaie.

Ca de obicei, ulterior, Joseph Ratzinger i-a salutat pe credincioşi în mai multe limbi şi a încheiat cu un mesaj improvizat, un gest excepţional din partea sa, şi anume "în rugăciune, vom fi mereu apropiaţi!".

Papa spune acelaşi lucru într-unul dintre ultimele sale mesaje sale postate pe Twitter. "În acest moment, vă cer să vă rugaţi pentru mine şi pentru Biserică, încrezători, ca de obicei, în Providenţa lui Dumnezeu".

Contul @pontifex, înfiinţat în decembrie, urmează să fie închis joi, la ora 19.00, odată cu sfârşitul pontificatului. El este suspendat în timpul perioadei "locului vacant", noul papă urmând să hotărască dacă îl reactivează sau nu.

"Este ultima dată când îl putem vedea pe Benedict al XVI-lea", declară, în Piaţa Sfântul Petru, un student spaniol, Enrique Rubio, în vârstă de 22 de ani, venit împreună cu nişte colegi în cadrul programului Erasmus. "Plecând, a fost onest, iar eu îl admir. Acum avem nevoie de cineva ca Ioan Paul al II-lea, apropiat de tineri", a adăugat el.

Gianpaolo, în vârstă de 33 de ani, din L'Aquila (centrul Italiei), se află în piaţă împreună cu cei doi fii ai săi. "Astăzi, binecuvântarea era deosebit de importantă. Papa reprezintă simbolul spiritului creştin". Însă el îl consideră pe Benedict al XVI-lea "mai puţin curajos" decât predecesorii săi, "un papă trebuind să moară în Biserica sa".

Purtând pălării de paie de culoarea roşie, Linda, Iris şi Pamela, braţ la braţ, au venit din Ţara Galilor. În opinia lor, Benedict al XVI-lea "a făcut o alegere cu sens", dar este păcat că "nu a fost la fel de deschis ca predecesorii săi! Noul papă va trebui să fie mai deschis faţă de oameni, de ideile noi, Biserica are nevoie să fie susţinută".

Un seminarist din regiunea pariziană, în vârstă de 24 de ani, salută sobrietatea acestui Angelus. "Ar fi putut să devină afectiv (...), dar Benedict al XVI-lea nu se retrage pentru ca totul să se oprească, el introduce gestul său în succesiunea apostolică de două mii de ani", afirmă tânărul.

Veniţi ca turişti, Jean-François şi soţia sa Dominique, de la Saint-Jean de Luz, în dus-vestul Franţei, sunt în piaţă din întâmplare. "Trebuia să o facă, pare un lucru curajos. Mitterrand şi Pompidou au fost şi ei foarte bolnavi, dar nu au demisionat!", spune el.

Această perioadă excepţională la Vatican se desfăşoară într-o atmosferă tensionată de acuzaţii de scandaluri sexuale publicate de presa italiană, care a evocat un grup de "lobby gay" la Vatican şi intrigi legate de putere şi bani.

Vaticanul a reacţionat sâmbătă cu mare virulenţă, denunţând "bârfe", "calomnii" şi "informaţii false".

Autorităţile de la Roma au introdus măsuri de securitate excepţionale, peste 100 de poliţişti şi lunetişti fiind postaţi în zonă.

Aceste măsuri vor servi totodată în cadrul ultimei audieri pe care Papa demisionar o va acorda luni, în mod excepţional, în Piaţa Sfântul Petru.

Joseph Ratzinger a anunţat că va demisiona din cauza "avansării în vârstă" şi deoarece "forţele" nu îi mai permit să exercite sarcina de şef al unei Biserici de peste un miliard de credincioşi. El urmează să poarte numele de "Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, episcop emerit al Romei", dar nu va mai purta veşminte albe, potrivit unor surse de la Vatican.

Un conclav al cardinalilor se va reuni la jumătatea lui martie pentru a alege un succesor al lui Benedict al XVI-lea.

Niciun "papbil" nu pare încă să se evidenţieze, chiar dacă sunt repetate unele nume, ca cel al cardinalului canadian Marc Ouellet, arhiepiscopului din Milano Angelo Scola, al ghanezului Peter Turkson, cardinalului Vienei Christoph Schönborn, arhiepiscopului de la Sao Paolo Odilo Pedro Scherer sau al filipinezului Luis Antonio Tangle.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici