Berlinul îndeamnă la evitarea "derapării" către o confruntare armată ruso-ucraineană directă

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a apreciat că este necesar să fie evitată, cu orice preţ, "o confruntare directă între forţele armate ucrainene şi ruse", către care riscă să "derapeze" situaţia actuală.

414 afișări
Imaginea articolului Berlinul îndeamnă la evitarea "derapării" către o confruntare armată ruso-ucraineană directă

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă nu suntem foarte atenţi (...), vom derapa tot mai mult către o confruntare directă între forţele armate ucrainene şi ruse", a declarat ministrul, la primirea, la Berlin a omologilor săi rus, ucrainean şi francez. "Acest lucru este necesar să fie evitat cu orice preţ", a sublinniat el.

Reuniunea dintre Steinmeier, Pavlo Klimkin, Serghei Lavrov şi Laurent Fabius, care a început la ora 16.30 GMT (19.30, ora României), urmează să "încerce să facă posibile avansări către un armistiţiu", a adăugat ministrul german, precizând că "nu există o garanţie" a succesului acestui demers.

Însă, în contextul unei situaţii foarte tensionate pe teren - confruntările armate în estul Ucrainei continuă, iar un avion de vânătoare ucrainean a fost dorobât de către separatişti proruşi duminică - şi în contextul în care părţile au semnalat că sunt dispuse să negocieze, "ar fi fost iresponsabil să nu se profite" de această bunăvoinţă, a apreciat Steinmeier.

"Avem nevoie de soluţie pe termen lung, încercăm să definim etapele pentru a ajunge acolo", a subliniat şeful diplomaţiei germane. Dar "suntem departe de o soluţie politică", a recunoscut el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici