Berlinul l-a convocat pe ambasadorul Coreei de Nord, după anunţul privind un nou test nuclear

Ministerul german de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul Coreei de Nord, după ce Phenianul a anunţat că "nu exclude" posibilitatea de a recurge la un al patrulea test nuclear.

472 afișări
Imaginea articolului Berlinul l-a convocat pe ambasadorul Coreei de Nord, după anunţul privind un nou test nuclear

Berlinul l-a convocat pe ambasadorul Coreei de Nord, după anunţul privind un nou test nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ministerul (german) de Externe l-a convocat astăzi (luni) pe ambasadorul nord-coreean Ri Si Hong, cu ocazia anunţului unui test nuclear de către Guvernul nord-coreean", a anunţat diplomaţia germană într-un comunicat.

Această convocare a fost, de asemenea, legată de lansarea unor rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, precum şi de schimbul de tiruri în largul mării între Seul şi Phenian, "în urmă cu câteva zile", se precizează în documentul citat.

La sfârşitul lui martie, Coreea de Nord a afirmat că "nu exclude" posibilitatea de a recurge la un al patrulea test nuclear ca răspuns la ameninţările reprezentate, în opinia sa, de manevrele comune între Seul şi Washington şi condamnarea ONU, a avertizat aceasta.

Ministerul "invită cu insistenţă Guvernul nord-coreean să ia măsuri pentru a calma situaţia şi a relua dialogul în vederea soluţionării problemei nucleare", afirmă diplomaţia germană.

"În cazul celui de-al patrulea test nuclear, care ar constitui o încălcare gravă a rezoluţiilor ONU, rezultatul ar fi o reacţie fermă din partea comunităţii internaţionale", subliniază ministerul german.

Phenianul a realizat până în prezent trei teste nucleare, în octombrie 2006, mai 2009 şi în februarie 2013.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici