Berlusconi, suspectat că a exercitat presiuni pentru a opri difuzarea unui talk-show politic

Premierul italian Silvio Berlusconi este vizat de o anchetă judiciară, fiind suspectat că ar fi exercitat presiuni asupra înaltei autorităţi a comunicaţiilor din Italia, pentru a opri difuzarea unui talk-show politic considerat prea favorabil opoziţiei, a anunţat presa de marţi.

15 afișări
Imaginea articolului Berlusconi, suspectat că a exercitat presiuni pentru a opri difuzarea unui talk-show politic

Berlusconi, suspectat că a exercitat presiuni pentru a opri difuzarea unui talk-show politic (Imagine: Silvio Berlusconi/Mediafax Foto)

Berlusconi figurează printre persoanele care fac obiectul anchetei lansate de Parchetul din Trani, alături de unul dintre comisarii acestei autorităţi numite Agcom, Giancarlo Innocenzi, şi de directorul jurnalelor televizate ale postului public Rai Uno, Augusto Minzolini.

Magistraţii Parchetului din Trani demaraseră o anchetă într-un caz vizând cărţi de credit când, în urma interceptărilor telefonice, ei au descoperit conversaţii între Berlusconi, pe de o parte, şi Innocenzi şi Minzolini pe de altă parte.

Potrivit presei, care publică o parte a interceptărilor, acestea pun în evidenţă dorinţa şefului Guvernului de a opri difuzarea emisiunii AnnoZero, condusă de jurnalistul Michele Santoro, precum şi presiunile pe care premierul le-ar fi exercitat asupra lui Innocenzi şi Minzolini.

Împotriva lui Berlusconi, ancheta a fost deschisă pentru concusiune şi ameninţări la adresa structurilor politice, administrative sau judiciare, în timp ce Innocenzi este suspectat de complicitate, iar Minzolini, de comunicare de informaţii confidenţiale.

"Teza este nu doar lipsită de orice fundament, ci şi contrară bunului simţ şi oricărei ipoteze de delict conţinute în Codul" Penal, a apreciat avocatul lui Berlusconi, Niccolo Ghedini, denunţând coincidenţa între "scurgerile de informaţii" din ultimele zile în acest caz şi campania pentru alegerile regionale de la 28 şi 29 martie.

Într-un interviu pentru postul public de radio GR1, Berlusconi a respins şi el acuzaţiile la adresa sa, apărând "dreptul preşedintelui Consiliului de a vorbi la telefon fără a fi ascultat şi, în plus, fără a fi informat despre acest lucru, aşa cum s-a întâmplat în acest caz".

Berlusconi a recunoscut că a "intervenit întotdeauna în dreapta şi în stânga pentru a cere să nu se realizeze la posturile de televiziune procesul unor persoane care sunt în curs de a fi judecate, fără a le da posibilitatea de a se apăra".

Emisiunea AnnoZero a realizat de mai multe ori reconstituiri fictive ale unor conversaţii între mafioţi şi oameni politici, inclusiv unii apropiaţi ai lui Berlusconi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici