Biden: "Trump a purtat negocieri cu talibanii la Doha". Fostul preşedinte, învinuit pentru catastrofa din Afganistan

Joe Biden a dat vina pe Donald Trump pentru retragerea haotică a trupelor americane din Afganistan în 2021. Trump a negociat cu talibanii în Acordul de la Doha din 2020.

1214 afișări
Imaginea articolului Biden: "Trump a purtat negocieri cu talibanii la Doha". Fostul preşedinte, învinuit pentru catastrofa din Afganistan

US Department of State/US Marines Corps

Biden şi Trump se acuză reciproc pentru dezastrul din Afganistan

Un rezumat de 12 pagini al unui raport lansat recent de Casa Albă transmite că Joe Biden a fost „sever constrâns” de deciziile fostului preşedinte Donald Trump, inclusiv de acordul de la Doha din 2020 cu talibanii pentru a pune capăt războiului, desfăşurat din 2001. 

Dar raportul recunoaşte, de asemenea, că guvernul ar fi trebuit să înceapă evacuarea civililor mai devreme.

Donald Trump, în prezent fiind primul fost preşedinte aflat sub multiple acuzaţii, a reacţionat imediat, susţinând că administraţia lui Joe Biden joacă un „joc de dezinformare”.

Retragerea din august 2021 a pus capăt celui mai lung război al Americii, început din 2001 după atacurile teroriste de la New York City. 

Administraţia prezidenţială de atunci, condusă de preşedintele George W. Bush, a acuzat conducerea talibană din Afganistan pentru că i-a oferit refugiu teroristului Osama bin Laden şi grupării sale al-Qaeda. 

13 soldaţi americani şi aproape 200 de afgani au fost ucişi în timp ce trupele americane se grăbeau să evacueze peste 120.000 de oameni în câteva zile, potrivit BBC.

Republicanii din Camera Reprezentanţilor SUA, care investighează retragerea americanilor din Afganistan, au cerut să vadă raportul de săptămâni întregi.

Documentul rămâne confidenţial, dar un rezumat al concluziilor sale - elaborat de Consiliul de Securitate Naţională de la Casa Albă cu contribuţia preşedintelui Biden însuşi - a fost pus la dispoziţia publicului.

Când guvernul afgan s-a prăbuşit, au existat scene disperate pe aeroportul din Kabul, în timp ce mulţimi uriaşe încercau să fugă de talibani.

Pe 26 august, un atac la aeroport comis de doi jihadişti sinucigaşi a ucis 170 de afgani şi 13 soldaţi americani.

„A existat o lipsă de responsabilitate inescuzabilă” 

Joi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Biden pentru securitate naţională, John Kirby, a pus haosul pe seama unei operaţiuni epuizate din Afganistan, fiind o grea moştenire din partea administraţiei Trump.

Raportul se referă la „neglijarea deliberată” din partea administraţiei Trump pentru situaţia din Afganistan.

„Tranziţiile contează”, a spus Kirby, în timp ce prezenta un rezumat al raportului.

"Aceasta este prima lecţie învăţată aici. Şi noua administraţie nu a avut mult timp la dispoziţie". 

Trump a răspuns pe reţelele de socializare la câteva ore de la publicarea raportului, acuzând că „proştii de la Casa Albă joacă un nou joc de dezinformare -  ”DAŢI VINA PE TRUMP” pentru capitularea lor extrem de incompetentă în Afganistan”.

"Biden este responsabil, nimeni altcineva!", a scris fostul preşedinte aflat sub multiple acuzaţii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici