Biroul american pentru transporturi recomandă reducerea nivelului de alcoolemie admis pentru şoferi

Biroul naţional american pentru siguranţa transporturilor (NTSB) a recomandat marţi reducerea nivelului maxim de alcoolemie admis de la 0,8 la 0,5 grame pe litrul de sânge la volan, aliniindu-se astfel majorităţii ţărilor din lume.

1293 afișări
Imaginea articolului Biroul american pentru transporturi recomandă reducerea nivelului de alcoolemie admis pentru şoferi

Biroul american pentru transporturi recomandă reducerea nivelului de alcoolemie admis pentru şoferi (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

NTSB (National Transportation Safety Board) şi-a explicat decizia citând studii medicale care arată că, începând de la nivelul de 0,5 grame de alcool, majoritatea şoferilor încep să sufere o pierdere a funcţiilor mentale şi a acuităţii vizuale, ceea ce creşte net riscul unor accidente grave.

Peste 100 de ţări de pe şase continente au limitat pragul de alcoolemie la cel mult 0,5 grame de alcool pe litrul de sânge, arată NTSB, într-un comunicat, cerând celor 50 de state americane să urmeze acest exemplu.

"Majoritatea americanilor cred că am rezolvat problema alcoolului la volan, însă, în fapt, încă avem de-a face cu o problemă naţională", a declarat preşedinta NTSB Deborah Hersman.

În fiecare an, accidentele de circulaţie produse pe fondul consumului de alcool provoacă aproximativ 10.000 de morţi şi peste 170.000 de răniţi în Statele Unite, potrivit NTSB.

Chiar dacă datele arată o ameliorare considerabilă în comparaţiei cu statisticile din urmă cu 30 de ani (20.000 de morţi), situaţia actuală reprezintă în continuare o ameninţare la adresa siguranţei publice, a insistat Biroul, format din experţi independenţi.

Începând de la mijlocul anilor '90, numărul total de persoane ucise a scăzut considerabil, însă proporţia celor decedaţi din cauza accidentelor provocate pe fondul consumului de alcool a rămas în jurul valorii de 30%. În ultimii 30 de ani, aproximativ 440.000 de persoane au decedat pe şosele din cauza unui şofer aflat în stare de ebrietate.

Studiile au arătat că anual aproximativ patru milioane de persoane din Statele Unite recunosc că au condus măcar o dată sub influenţa alcoolului.

În decembrie 2012, NTSB le-a recomandat statelor să impună un sistem de blocare a maşinii în cazul detectării unei concentraţii pozitive de alcool în sânge pentru şoferii care fuseseră arestaţi anterior pentru că au condus în stare de ebrietate, însă până acum doar un contravenient din patru s-a conformat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici