Bitdefender: Instituţii româneşti din străinătate, ţinta unor ameninţări cibernetice

Birourile mai multor instituţii româneşti din străinătate au fost, în ultimii doi ani, ţinta unor ameninţări cibernetice complexe, menite să sustragă informaţii, fiind folosite documente infectate, precum CV-uri, anunţuri de vânzări şi invitaţii la evenimente, anunţă, miercuri, compania Bitdefender.

1134 afișări
Imaginea articolului Bitdefender: Instituţii româneşti din străinătate, ţinta unor ameninţări cibernetice

Bitdefender: Instituţii româneşti din străinătate, ţinta unor ameninţări cibernetice (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

Reprezentanţii companiei Bitdifender anunţă, miercuri, că în ultimii doi ani au detectat şi blocat numeroase încercări de atacuri cibernetice la birourile unor instituţii româneşti din străinătate, încercări menite să sustragă informaţii.

"Atacatorii au folosit documente infectate, precum CV-uri, anunţuri de vânzări de maşini şi invitaţii la evenimente diplomatice, trimise de pe adrese de mail aparent legitime, aparţinând unor instituţii şi persoane reale, pentru a obţine accesul neautorizat la sisteme informatice ", se arată într-un comunicat al companiei.

Sursa citată precizează că ameninţarea, denumită "Pacifer" de către analiştii Bitdefender, a fost detectată în calculatoarele unor instituţii româneşti din Iran, Filipine, Rusia, Lituania, Thailanda, Vietnam şi Ungaria.

"Potrivit specialiştilor în securitate ai Bitdefender, atacul a fost îmbunătăţit constant pe toată perioada desfăşurării (2014- mai 2016), atacatorii adăugând noi modalităţi menite să evite soluţiile de securitate, dar şi funcţionalităţi legate de extragerea de date din sistemele vizate", se mai precizează în comunicat.

Ameninţările ar fi fost ascunse în fişiere infectate "de tip .doc şi .zip, ditribuite prin e-mail-uri aparent legitime, unele marcate ca fiind "urgente", "importante" sau care "necesită răspuns în timp foarte scurt".

Cei de la Bitdifender dau ca exemplu, pentru un astfel de fişier virusat, o invitaţie primită pentru a 23-a conferinţă internaţională Caspian Oil & Gas, eveniment real care a avut loc în 1-4 iunie 2016 în Baku, Azerbaidjan.

Bitdifender este o companie de securitate informatică, cu activitate la nivel global.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici