Blocarea traficului aerian este similară cu situaţia de după 11 septembrie 2001

Blocarea traficului aerian din cauza emisiilor vulcanice provenite din Islanda poate fi comparată numai cu situaţia înregistrată după atentatele din 11 septembrie 2001, a apreciat, sâmbătă, un purtător de cuvânt al Asociaţiei Internaţionale a Transporturilor Aeriene (IATA).

44 afișări
Imaginea articolului Blocarea traficului aerian este similară cu situaţia de după 11 septembrie 2001

Blocarea traficului aerian este similară cu situaţia de după 11 septembrie 2001 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Situaţia este comparabilă cu paralizia masivă care a urmat după 11 septembrie", a afirmat Steve Lott, purtător de cuvânt al IATA la Washington.

După atentatele comise de al-Qaida în Statele Unite la 11 septembrie 2001, spaţiul aerian nord-american a fost închis timp de trei zile, toate companiile aeriene europene fiind nevoite să suspende zborurile transatlantice.

"Acum, suntem în cea de-a treia zi de paralizie (...) şi nu vedem nici o lumină la capătul tunelului", a afirmat Lott.

"Cea mai gravă problemă este că nu dispunem de nici o previziune, spre deosebire de cazul unui viscol al cărui final este previzibil şi care ne permite să ne pregătim pentru reluarea activităţii", a adăugat el.

Aproape 17.000 de zboruri au fost anulate sâmbătă în spaţiul aerian european, din cauza unui nor de cenuşă provocat de erupţia unui vulcan islandez, situaţia fiind "fără precedent în Europa", conform reprezentanţilor Organizaţiei europene pentru securiatea navigaţiei aeriene (Eurocontrol).

IATA, care reprezintă 230 de companii aeriene şi 93 la sută din traficul comercial internaţional, apreciază costurile acestui blocaj la peste 200 de milioane de dolari pe zi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici