BREXIT: Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, îi cere premierului Theresa May să dea dovadă de mai multă flexibilitate

Preşedintele Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a declarat sâmbătă că premierul Theresa May nu a modificat încă „liniile roşii” care au împiedicat adoptarea Acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

1013 afișări
Imaginea articolului BREXIT: Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, îi cere premierului Theresa May să dea dovadă de mai multă flexibilitate

BREXIT: Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, îi cere premierului Theresa May să dea dovadă de mai multă flexibilitate

Declaraţiile lui Corbyn vin după o nouă rundă de discuţii menite să ajute la depăşirea impasului în care se află Brexit. Negocierile dintre cei doi au loc în contextul în care ieşirea Marii Britanii din Blocul comunitar ar urma să aibă loc pe 12 aprilie, iar Guvernul May nu a reuşit să convingă Parlamentul să adopte un acord cu Uniunea Europeană în această privinţă. O înţelegere cu Jeremy Corbyn, ceea ce ar duce la o mai mare susţinere parlamentară a Acordului, ar putea fi ultima şansă a Theresei May de a scoate ţara din Uniunea Europeană fără a fi necesară o amânare excesivă a momentului sau chiar o ieşire fără acord.

Corbyn a declarat, însă, că îşi doreşte mai multă flexibilitate din partea premierului în privinţa unor puncte sensibile, aşa-numitele „linii roşii”. „Vreau să văd că aceste linii roşii se mişcă”, a declarat el pentru BBC. „Sper că putem lua o decizie în Parlament săptămâna aceasta”, a adăugat liderul laburist.

Unul dintre aceste puncte sensibile este legat de rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE, variantă propusă de laburişti. Această idee ar depăşi, însă, „linia roşie” impusă la începutul negocierilor de către Theresa May, care şi-ar dori ca Marea Britanie să poată să îşi stabilească singură tarifele vamale.

Un alt subiect sensibil în cadrul discuţiilor dintre cei doi este acela că mulţi parlamentari laburişti îşi doresc un al doilea referendum, idee pe care May o consideră o ameninţare pentru democraţia britanică.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Ultima dată când May a făcut o astfel de solicitare, Uniunea Europeană a oferit doar o prelungire cu două săptămâni a termenului privind Brexit, iar oficialii de la Bruxelles insită că premierul britanic trebuie să găsească o soluţie referitoare la Acordul de ieşire din UE, respins deja de trei ori de Parlament.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici