BRICS se măreşte oficial. Şase noi ţări se vor alătura Chinei, Rusiei, Indiei, Braziliei şi Africii de Sud în grupul ce se vrea o alternativă la Occident

BRICS va admite Arabia Saudită, Iranul, Etiopia, Egiptul, Argentina şi Emiratele Arabe Unite. Anunţul a fost făcut joi la Summitul organizaţiei şi semnalează o mişcare menită să sporească influenţa blocului, în contextul în care acesta încearcă să reechilibreze ordinea mondială dominată de Occident.

38548 afișări
Imaginea articolului BRICS se măreşte oficial. Şase noi ţări se vor alătura Chinei, Rusiei, Indiei, Braziliei şi Africii de Sud în grupul ce se vrea o alternativă la Occident

BRICS se măreşte oficial. Cinci noi ţări se vor alătura Chinei, Rusiei, Indiei, Braziliei şi Africii de Sud în grupul ce se vrea o alternativă la Occident

BRICS - al cărui acronim a fost iniţial inventat de un economist de la Goldman Sachs, cuprinde în prezent Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud.

Polarizarea geopolitică tot mai profundă, în urma invaziei Rusiei în Ucraina şi a relaţiilor tot mai slabe ale Chinei cu Statele Unite, stimulează eforturile Beijingului şi Moscovei de a transforma BRICS într-o contrapondere la Occident, relatează Reuters,

"BRICS s-a angajat într-un nou capitol în efortul său de a construi o lume echitabilă, o lume dreaptă, o lume care este, de asemenea, incluzivă şi prosperă", a declarat preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, care găzduieşte summitul liderilor BRICS.

Extinderea anunţată astăzi ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru alte ţări ce şi-au anunţat dorninţa de a se alătura grupului ce se vrea o alternativă la Occident.

Cele şase ţări candidate vor deveni în mod oficial membre la 1 ianuarie 2024. Ramaphosa şi preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva au lăsat uşa deschisă pentru posibilitatea admiterii altor ţări în viitor.

"Avem un consens în ceea ce priveşte prima fază a acestui proces de extindere şi vor urma alte faze", a declarat Ramaphosa în cadrul unui briefing de presă.

Lula a declarat că promisiunile globalizării au eşuat, adăugând că este timpul să revitalizăm cooperarea cu ţările în curs de dezvoltare, deoarece "există riscul unui război nuclear", o aluzie aparentă la tensiunile tot mai mari dintre Rusia şi Occident din cauza conflictului din Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici