Rezultatele noului front deschis de Rusia în Ucraina: avans de aproximativ 5 km în teritoriul ucrainean, cucerirea unor aşezări de graniţă

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov în dimineaţa zilei de 10 mai şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, anunţă www.monitorulapararii, care citează ISW.

17872 afișări
Imaginea articolului Rezultatele noului front deschis de Rusia în Ucraina: avans de aproximativ 5 km în teritoriul ucrainean, cucerirea unor aşezări de graniţă

Aceasta este probabil faza iniţială a unei operaţiuni ofensive la nord de oraşul Harkov, care are obiective operaţionale limitate, dar este menită să obţină efectul strategic de a atrage unităţi şi materiale ucrainene din alte sectoare critice ale frontului din estul Ucrainei.

Forţele ruse au înaintat până acum pe două direcţii de ofensivă, unul la nord de oraşul Harkov în direcţia Lyptsi şi unul la nord-est de oraşul Harkov, lângă Vovchansk.

Ministerul ucrainean al Apărării a raportat că grupuri de asalt cu blindate ruseşti de dimensiuni nespecificate au încercat să străpungă apărarea ucraineană lângă Vovchansk vineri dimineaţa devreme şi că luptele au continuat în zonă după ce forţele ucrainene au respins atacurile ruseşti.

Surse ruse şi ucrainene au declarat că forţele ruse au început, de asemenea, atacuri grele de infanterie între Strilecha (la nord de Lyptsi) şi Zelene (nord-est de Lyptsi) în noaptea de 9 spre 10 mai.

Surse ruse şi ucrainene au raportat că forţele ruse au intensificat semnificativ loviturile aeriene, bombardamentele şi loviturile cu lansatoare multiple de rachete împotriva poziţiilor, logisticii şi infrastructurii ucrainene înainte şi în timpul operaţiunilor ofensive ruseşti din aceste zone.

Până în dimineaşa zilei de sâmbătă, forţele ruse ar fi reuşit pătrunderi de aproximativ 5 km în interiorul teritoriului ucrainean, pe un front nu mai mare de 10 km, pe cele două direcţii de ofensivă, reuşind să captureze aşezările Strilecha, Krasne, Molokhovets, Pylna şi Borysivka, la nord-est de oraşul Harkov.

Urmează o perioadă decisivă a războiului, Rusia va intensifica eforturile ofensive pe toată lungimea frontului şi va expune unităţile tirurilor ucrainene. Este vital pentru Ucraina să creeze pierderi mari armatei ruse pentru a opri ofensiva şi a obţine condiţii favorabile pentru contraofensivă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici