Bulgaria a exportat ilegal electricitate în ţările vecine, inclusiv în România. Populaţia bulgară, înşelată cu 500 de milioane de euro

Populaţia din Bulgaria a fost înşelată cu cel puţin un miliard de leva (500 de milioane euro), banii fiind folosiţi pentru exporturi ilegale de electricitate în ţările vecine, inclusiv în România.

973 afișări
Imaginea articolului Bulgaria a exportat ilegal electricitate în ţările vecine, inclusiv în România. Populaţia bulgară, înşelată cu 500 de milioane de euro

Bulgaria a exportat ilegal electricitate în ţările vecine, inclusiv în România. Populaţia bulgară, înşelată cu 500 de milioane de euro (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Potrivit unei investigaţii realizate de postul bulgar de televiziune TV7, în intervalul 2008-2013 Bulgaria a exportat 12,8 TWh de electricitate în Macedonia, Serbia, Grecia, Turcia şi România, în baza faptului că a înregistrat surplus, relatează Novinite.

România are un consum anual de electricitate de circa 60 de TWh.

Potrivit acordurilor bilaterale cu operatorii de energie din celelalte state balcanice, compania naţională de electricitate din Bulgaria, NEK, a redirecţionat surplusul de electricitate în străinătate.

În conformitate cu aceste acorduri, Bulgaria ar fi trebuit să primească înapoi aceeaşi cantitate de electricitate, fără să fie implicate tranzacţii monetare.

Investigaţia de presă a scos la iveală că energia returnată Bulgariei a fost de 12 ori mai mică decât cea exportată, provocând astfel pierderi uriaşe contribuabililor bulgari.

Directorul Operatorului Sistemului Energetic, ESO, Mitio Hristozov, a refuzat să răspundă direct întrebărilor, insistând ca acestea să fie transmise biroului de presă.

Recent, liderul Confederaţiei pentru Muncă Podkrepa, Konstantin Trencev, a declarat că are informaţi legate de corupţie şi tranzacţii ascunse la ESO, avertizând că le va transmite procuraturii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici