Bulgaria este îngrijorată în privinţa creşterii numărului zborurilor de recunoaştere ruseşti

Bulgaria a pus în alertă forţele aeriene de aproximativ 30 de ori în ultimele două luni ca răspuns la creşterea numărului zborurilor de recunoaştere efectuate de avioane ale armatei ruse în apropierea spaţiului său aerian, a declarat marţi ministrul bulgar al Apărării.

880 afișări
Imaginea articolului Bulgaria este îngrijorată în privinţa creşterii numărului zborurilor de recunoaştere ruseşti

Bulgaria este îngrijorată în privinţa creşterii numărului zborurilor de recunoaştere ruseşti (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Atât ţări din Occident, cât şi Moscova au efectuat o serie de manevre militare în contextul alipirii Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

NATO a anunţat marţi că "ia în considerare toate opţiunile" şi studiază noi măsuri pentru a consolida prezenţa sa militară în estul Europei, în contextul în care Rusia nu a dat niciun semn în privinţa retragerii trupelor plasate de-a lungul graniţei cu Ucraina.

În pofida relaţiilor istorice bune cu Rusia, de la începutul crizei din Ucraina, Bulgaria, membră NATO din 2004, a participat de două ori la manevre militare în Marea Neagră. În plus, Bulgaria găzduieşte exerciţii militare ale forţelor navale ucrainene şi americane.

"Eu pot doar să presupun care ar fi scopul acestor zboruri", a declarat ministrul bulgar al Apărării, Anghel Naidenov. "Trebuie să fim foarte vigilenţi", a subliniat el.

La rândul său, preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a afirmat că avioane bulgare de tip Mig-29 au fost ridicate de două până la trei ori pe săptămână în ultimele luni, faţă de două până la trei ori pe an.

Rusia ar putea efectua în mod deliberat astfel de zboruri pentru a slăbi capacitatea forţelor aeriene bulgare, a declarat Plevneliev, adăugând că România, Turcia şi Bulgaria ar trebui să-şi intensifice cooperarea în acest sens.

"În momentul de faţă, un avion rusesc forţează decolarea a două avioane româneşti, două bulgare şi a unuia turc. Acest lucru este destul de ineficient", a spus preşedintele bulgar.

Bulgaria ia în considerare achiziţionarea de noi avioane de luptă şi înlocuirea celor datând din perioada sovietică, dar a întârziat procesul din cauza constrângerilor financiare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici