Candidatura propusă de PCRM la preşedinţie i-a luat prin surprindere pe membrii AIE

Decizia comuniştilor de a-l propune drept candidat la alegerile prezidenţiale pe fostul guvernator al Băncii Naţionale, Leonid Talmaci, i-a luat prin surprindere pe membrii AIE, care au refuzat să precizeze dacă îl vor vota sau nu.

508 afișări
Imaginea articolului Candidatura propusă de PCRM la preşedinţie i-a luat prin surprindere pe membrii AIE

Candidatura propusă de PCRM la preşedinţie i-a luat prin surprindere pe membrii AIE (Imagine: Pro TV Chisinau)

Liderii alianţei au fost luaţi prin surprindere de propunerea pe care PCRM a prezentat-o la întâlnirea opoziţiei cu puterea, afirmând că acest candidat "nu este rău, dar este prea devreme" să se pronunţe, relatează PRO TV Chişinău.

Dumitru Diacov, preşedintele onorific al Partidului Democrat (PDM), susţine că Leonid Talmaci este o candidatură potrivită pentru funcţia de preşedinte.

"El este un profesionist, s-a remarcat în domeniul financiar-bancar, iar cum R. Moldova are probleme financiare, experienţa lui ar fi potrivită", a declarat el după întâlnirea cu PCRM. Diacov nu a exclus însă posibilitatea ca fiecare partid să îşi prezinte propriul candiat.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Liberal-Democrat (PLDM) Valeriu Strelet susţine că cele două propuneri, candidatura analistului Oazu Nantoi şi cea a lui Leonid Talmaci, trebuie discutate cu atenţie.

"Leonid Talmaci este o personalitate cunoscută, nu există cineva care să nu-l cunoască. S-a menţionat astăzi şi altă personalitate cunoscută: Oazu Nantoi. Noi vom discuta foarte atent aceste propuneri", a declarat el. Strelet a precizat că subiectul va fi discutat joi, la ora 15.00, în cadrul şedinţei AIE.

Liberalii s-au arătat mai reticenţi şi nu au exclus posibilitatea de a-şi prezenta propriul candidat. "Oricare ar fi candidatura, trebuie să discutăm asupra criteriilor şi asupra unui program concret", a declarat liderul grupului parlamentar liberal, Ion Hadârcă.

"Trebuie să vedem dacă îşi asumă continuarea cursului pe care l-a promovat până în prezent AIE, dacă această candidatură nu duce la dizolvarea majorităţii în Parlament, dacă nu va schimba vectorul geopolitic al R.Moldova", a declarat el.

Socialiştii au apreciat calităţile lui Leonid Talmaci, dar nu au exclus susţinerea unei candidaturi propuse de AIE dacă aceasta va avea sprijinul a 58 de deputaţi.

"Leonid Talmaci este un profesionist şi un statalist adevărat. Am fost împreună în Guvernul Greceanîi I şi Greceanîi II. Nu a ţinut partea nimănui, împreună am făcut faţă provocărilor financiar-bancare şi este o persoană echidistantă şi de compromis", a afirmat Igor Dodon.

El a precizat că decizia finală va fi luată de socialişti cu o zi înainte sau chiar în dimineaţa zilei de 15 ianuarie, când va avea loc votul.

Leonid Talmaci a fost guvernatorul Băncii Naţionale timp de zece ani. El a părăsit funcţia în 2009, când i-a expirat ultimul mandat.

Totuşi, înregistrarea candidaţilor este pusă sub semnul întrebării de şedinţa de joi a Curţii Constituţionale.

La solicitarea deputatului neafiliat, Mihai Godea, magistraţii urmează să decidă asupra legalităţii alegerilor prezidenţiale din 16 decembrie, când deputaţii din alianţă au arătat demonstrativ buletinele de vot. Dacă înalta curte va stabili că deputaţii au încălcat legea, primul tur al alegerilor va fi anulat şi totul va fi reluat de la zero.

Termenul limită de înregistrare a candidaţilor expiră joi, la ora 19.00.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici