CARNAGIUL DIN KANDAHAR: Avocatul sergentului acuzat că a ucis 17 afgani va invoca sindromul stresului posttraumatic

Avocatul sergentului american Robert Bales, suspectat că a ucis 17 săteni afgani, a declarat miercuri că va invoca în justiţie sindromul stresului posttraumatic.

229 afișări
Imaginea articolului CARNAGIUL DIN KANDAHAR: Avocatul sergentului acuzat că a ucis 17 afgani va invoca sindromul stresului posttraumatic

Robert Bales

"Experţii (psihiatri) vor ajunge la concluzia unor tulburări de stres posttraumatic (SSPT)", a afirmat John Henry Browne, într-un interviu pentru CNN. "Cunosc bine SSPT şi sunt convins că aşa va fi stabilit".

Subofiţerul a fost acuzat vineri de 17 crime cu premeditare vizând civili afgani şi de tentative de ucidere cu premeditare a altor şase civili. În total, nouă copii, patru femei şi patru bărbaţi au fost ucişi, iar patru copii, un bărbat şi o femeie au fost răniţi.

Militarul de 38 de ani şi-a părăsit baza din districtul Panjwayi (provincia Kandahar - sud), în cursul nopţii de 11 martie, şi şi-a atacat victimele în două sate vecine, după care le-a ars cadavrele, potrivit acuzării. El a revenit ulterior la bază şi s-a predat.

Avocatul său, care s-a întâlnit cu el timp de 11 ore la închisoarea militară Fort Leavenworth (Kansas, centru), a minimizat mărturiile pe care le-ar fi făcut sergentul. "Nu cred că a spus «am omorât oameni», pentru că nu am auzit acest lucru de la singura sursă în care am încredere", a precizat el, adăugând că lipsesc multe dovezi de la acest dosar.

"Nu este vorba despre o scenă de crimă clasică. Nu există un loc al crimei. Armata nici măcar nu a revenit la satele de unde provin aceste acuzaţii", a apreciat avocatul.

Prin urmare, "nu există scena crimei, urme ADN, amprente, mărturii. Iar afganii, din câte înţeleg, îşi îngroapă morţii foarte repede", a adăugat el. "Acesta va fi un caz foarte complicat pentru acuzare".

În cursul unei mobilizări anterioare în Irak, în 2010, sergentul Bales a fost victima unui traumatism cranian într-un accident rutier, ceea ce ar fi putut induce un stres posttraumatic.

Dacă apărarea reuşeşte să convingă juraţii că nu a existat premeditare, ci o alterare a discernământului în momentul faptelor, sergentul ar putea evita pedeapsa cu moartea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici