Casa în care a fost ucis Osama ben Laden, semnalată SUA de spioni afgani

Agenţia afgană de informaţii (NDS) a semnalat Statelor Unite casa, considerată "suspectă", în care a fost ucis în final liderul al-Qaida, Osama ben Laden, a afirmat marţi un oficial din cadrul NDS (Direcţia Naţională de Securitate), care a solicitat anonimatul.

1444 afișări
Imaginea articolului Casa în care a fost ucis Osama ben Laden, semnalată SUA de spioni afgani

Casa în care a fost ucis Osama ben Laden, semnalată SUA de spioni afgani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Casa în care Osama ben Laden a fost ucis a fost semnalată pentru prima dată de spionajul afgan", a declarat acest oficial, subliniind însă că agenţii afgani nu bănuiau că liderul al-Qaida s-ar putea afla acolo.

Potrivit acestuia, agenţi afgani care activau la tabăra de refugiaţi de la Haripur, nu departe de Abbottabad, au notat "mişcări suspecte în jurul casei".

"Am plasat casa sub supraveghere, ceea ce ne-a făcut să credem că lideri terorişti de rang înalt se ascundeau acolo. Noi credeam iniţial că acolo locuia Mawlawi Abdul Kabir", unul dintre oficialii de rang înalt ai talibanilor afgani.

În august, potrivit acestei surse, această informaţie "a fost împărtăşită americanilor şi ei s-au arătat foarte interesaţi", dar afganii nu au fost implicaţi în continuarea anchetei sau în operaţiune.

Statele Unite au precizat că au descoperit casa din Abbottabad în august, după ce au identificat, în 2007, un mesager al lui Osama ben Laden şi l-au urmărit cu atenţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici