Catherine Ashton s-a întâlnit cu Mohamed Morsi: "Este bine şi are acces la informaţii"

Şefa diplomaţiei Uniunii Europene (UE) Catherine Ashton s-a întâlnit în noaptea de luni spre marţi cu fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi, ţinut în secret de către armată, după ce aceasta l-a destituit pe 3 iulie, a anunţat purtătoarea sa de cuvânt.

476 afișări
Imaginea articolului Catherine Ashton s-a întâlnit cu Mohamed Morsi: "Este bine şi are acces la informaţii"

Catherine Ashton îl va întâlni pe Mohamed Morsi în locul secret unde este ţinut acesta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lady Ashton a avut o întâlnire, cu Morsi, care a durat "timp de două ore", a precizat pentru AFP Maja Kocijancic.

"Morsi este bine" şi are "acces la informaţii", a declarat ea într-o conferinţă de presă, după întâlnire cu fostul şef de stat islamist în locul în care este deţinut, necunoscut în continuare.

Ashton a refuzat să ofere detalii despre acest loc.

"Am avut o discuţie amicală, deschisă şi directă", a dat asigurări Ashton, refuzând să ofere detalii despre conţinut.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă a plecat de la Cairo în noaptea de luni spre marţi, la bordul unui elicopter, spre o destinaţie neprecizată, şi anume spre locul unde este ţinut fostul preşedinte islamist, a declarat anterior, pentru AFP, un oficial de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

Morsi este ţinut în secret de către armată de la 3 iulie. Militarii au oferit asigurări că acesta este bine, însă el nu a mai apărut în public după ce a fost destituit şi nu a primit vreo vizită. Familia sa s-a plâns recent de faptul că nu se poate întâlni cu el.

"Normal, ea l-a văzut. Vom afla mai multe mai târziu", după ce Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă se va întoarce, potrivit acestei surse, care nu a oferit vreo precizare cu privire la locul acestei întâlniri.

Într-o vizită anterioară la Cairo, pe 17 iulie, Ashton a cerut eliberarea lui Morsi şi a deplâns faptul că nu l-a putut întâlni.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă s-a întâlnit luni cu o serie de oficiali din cadrul noii puteri, inclusiv cu preşedintele interimar Adly Mansour şi vicepreşedintele însărcinat cu Relaţiile Internaţionale Mohamed ElBaradei.

Ea s-a întâlnit, de asemenea, cu generalul Abdul Fatah al-Sisi, comandantul armatei, ministru al Apărării şi vicepremier. Artizan al destituirii lui Morsi, al-Sisi s-a impus drept cel mai puternic om din ţară.

Lady Ashton s-a întâlnit şi cu membri ai formaţiunilor islamiste apropiate lui Morsi. Ea a avut totodată întrevederi cu reprezentanţi ai organizaţiei Tamarrod (Rebeliune), aflată la originea manifestaţiilor de la sfârşitul lui iunie împotriva lui Morsi, în urma cărora armata l-a destituit pe fostul preşedinte islamist.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici