DOSARUL lui Vlad Filat: Ilan Shor, audiat de procurori. Omul de afaceri, absolvit de orice răspundere penală, afirmă procurorul de caz / Ridicarea imunităţii fostului premier, contestată

Primarul oraşului Orhei Ilan Shor era audiat luni de către procurorii anticorupţie în dosarul Vlad Filat, relatează portalul Unimedia.md. Conform procurorului de caz, Ilan Shor scapă de orice răspundere penală în cazul unui autodenunţ, potrivit Codului Penal. Grupul parlamentar al Partidului Lileral-Democrat din Republica Moldova (PLDM) a contestat, între timp, la Curtea Constituţională (CC) hotărârea prin care Parlamentul a decis joi să-i ridice imunitatea parlamentarului Vlad Filat.

1022 afișări
Imaginea articolului DOSARUL lui Vlad Filat: Ilan Shor, audiat de procurori. Omul de afaceri, absolvit de orice răspundere penală, afirmă procurorul de caz / Ridicarea imunităţii fostului premier, contestată

Vlad Filat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

UPDATE 14:30 - Ilan Shor este absolvit de orice răspundere penală, afirmă procurorul de caz

Ilan Shor scapă de orice răspundere penală în cazul unui autodenunţ, potrivit Codului Penal, a declarat Adriana Beţişor, procurorul care se ocupă de dosarul în care fostul premier Vlad Filat a fost arestat pentru corupţie după denunţul primarului din Orhei, relatează portalul Unimedia.md.

Procurorul anticorupţie a anunţat acest lucru într-o conferinţă de presă în care a făcut precizări legate de cazul Filat.

Însă Beţişor a subliniat că asta nu-l scuteşte de responsabilitate în celelalte dosare în care omul de afaceri este implicat - referindu-se inclusiv la cazul delapidărilor de la Banca de Economii.

Shor beneficiază de un statut special în dosar.

El este autorul unui autodenunţ în baza căruia a fost plasat în arest preventiv, duminică seara, fostul premier şi lider al Partidului Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM) Vlad Filat.

Potrivit documentului, publicat de NewsMaker, Shor a fost audiat pe 13 octombrie, de la ora 17.45 până la 20.30. La început, controversatul om de afaceri şi până acum principalul suspect în dosarul fraudelor de la Banca de Economii le spune procurorilor că prima dată l-a cunoscut pe Filat la sfârşitul lui 2008, în clubul Flamingo, iar ulterior oferă detalii despre felul în care Filat i-ar fi cerut mită.

În baza declaraţiilor lui Ilan Shor, liderul liberal-democrat Vlad Filat a fost acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Filat a depus sâmbătă seara o plângere penală împotriva lui Shor, pe care-l acuză de declaraţii false, a anunţat avocatul fostului lider PLDM.

Shor nu a comentat până în prezent, în mod public, declaraţiile pe care le-a făcut în denunţul împotriva lui Filat. El nu a putut fi contactat de presă în ultimele zile, scrie Unimedia.

Însă serviciul acestuia de presă a anunţat că Shor se află în ţară şi colaborează cu ancheta, dar fără să se refere la acuzaţiile grave pe care i le aduce Filat.

PLDM a contestat la CC hotărârea Parlamentului de ridicare a imunităţii lui Filat

Grupul parlamentar al Partidului Lileral-Democrat din Republica Moldova (PLDM) a contestat la Curtea Constituţională (CC) hotărârea prin care Parlamentul a decis joi să-i ridice imunitatea parlamentarului Vlad Filat, relatează portalul Unimedia.md.

Reprezentanţii PLDM cataloghează hotărârea Legislativului drept o "înscenare cinică" împotriva lui Vlad Filat şi a partidului, apreciind că atât fostul lider şi premier, cât şi formaţiunea sunt "ţinta permanentă" a unor atacuri din diverse tabere politice.

În opinia lui Tudor Deliu, cel puţin trei articole ale Constituţiei, Regulamentul Parlamentului şi alte proceduri legale au fost încălcate la ridicarea imunităţii de deputat a lui Filat.

"Astăzi (luni), PLDM a depus o sesizare prin care cere amânarea Hotărârii 72 a Parlamentului privind ridicarea imunităţii lui Vlad Filat până la soluţionarea cauzei pe fond. Sperăm ca această sesizare să fie examinată în regim de urgenţă. În sesizare, noi menţionăm că au fost încălcate prevederile Constituţiei. Procedura a avut loc în mod abuziv. Sperăm ca Înalta Curte să se pronunţe. S-a încălcat dreptul lui Vlad Filat la apărare", a declarat Deliu.

"Prezenţa lui Corneliu Gurin la şedinţa Legislativului a avut ca scop organizarea unui show. Cererea cu privire la ridicarea imunităţii unui deputat se adresează preşedintelui Parlamentului care, ulterior, o aduce la cunoştinţă deputaţilor, în şedinţă publică, în cel mult şapte zile de la primirea acesteia", a adăugat el.

Şi alţi deputaţaţi PLDM au apreciat, anterior, că lui Filat i-a fost ridicată imunitatea cu "mari abateri" de la legislaţie.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici