Cel puţin 20 de milioane de euro au fost plătiţi în schimbul eliberării ostaticilor francezi

O sumă cuprinsă între 20 şi 25 de milioane de euro a fost plătită în schimbul eliberării, marţi, a celor patru ostatici francezi răpiţi din septembrie 2010, în nordul Nigerului, de către islamişti înarmaţi, a declarat miercuri o sursă apropiată negociatorilor.

377 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 20 de milioane de euro au fost plătiţi în schimbul eliberării ostaticilor francezi

Cel puţin 20 de milioane de euro au fost plătiţi în schimbul eliberării ostaticilor francezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Între 20 şi 25 de milioane de euro au fost plătiţi în schimbul eliberării ostaticilor francezi", a declarat sursa. Ea a precizat că această sumă a fost plătită atât răpitorilor, cât şi intermediarilor, care, pe teren, au jucat un rol important în eliberărarea ostaticilor.

Sursa nu a precizat de unde provin banii, iar Franţa a dezminţit oficial că ar fi plătit vreo răscumpărare.

Cotidianul francez Le Monde, care citează miercuri "o sursă franceză care cunoaşte detaliile acestei operaţiuni", scrie că "peste aproximativ 20 de milioane de euro" au fost plătiţi în schimbul eliberării celor patru ostatici francezi.

Potrivit unui mediator malian - care a participat la începutul anului 2011 la negocierile de eliberare a trei ostatici răpiţi în acelaşi timp cu cei patru francezi care au fost eliberaţi marţi - "13,5 milioane de euro" au fost plătiţi atunci. "Prin urmare, în opinia mea, între 20 şi 25 de milioane de euro este o sumă bună", a declarat el pentru AFP.

Cei patru foşti ostatici francezi au plecat miercuri dimineaţa de pe aeroportul de la Niamey (Niger), la bordul unui avion, cu direcţia Paris.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici