Cel puţin 23 de morţi în două atentate comise în Pakistan

Cel puţin 23 de persoane au fost ucise şi aproximativ 40 au fost rănite, sâmbătă, în două atentate cu bombă urmate de lupte care continuau în cursul după-amiezii la Quetta, o regiune din sud-vestul Pakistanului, unde rebelii islamişti sunniţi sunt foarte activi.

129 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 23 de morţi în două atentate comise în Pakistan

Cel puţin 23 de morţi în două atentate comise în Pakistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Douăsprezece studente din oraş au fost ucise şi alte 20 au fost rănite într-un prim atentat comis împotriva unui autocar care le transporta, apoi 11 persoane au murit într-un al doilea atac comis ulterior la spitalul unde fuseseră transportate victimele primei explozii, au declarat sursele citate.

Quetta este capitala Balucistanului, regiune instabilă de la frontiera cu Iranul şi Afganistanul şi bastionul a numeroase grupări criminale şi al rebelilor islamişti sau separatişti.

Cele două atentate de sâmbătă nu au fost revendicate pentru moment, dar acest oraş a fost afectat frecvent în acest an de atentate sângeroase comise împotriva minorităţii şiite, din ce în ce mai vizată în ultimii ani de gruparea sunnită Lashkar-e-Jhangvi (LeJ).

Prima bombă a fost "ascunsă într-o maşină" rezervată femeilor studente la o universitate din oraş, a declarat pentru AFP Zubair Mahmood, şeful poliţiei din Quetta.

Dispozitivul a explodat în momentul în care autocarul părăsea universitatea. "Persoanele ucise sunt toate studente", a precizat ofiţerul. "Anchetăm să aflăm dacă bomba a fost sau nu acţionată de la distanţă", a adăugat el.

Numeroşi răniţi sunt în stare critică, suferind arsuri grave din cauza incendiului care a distrus vehiculul în urma exploziei, a precizat Fayyaz Sumbal, un alt ofiţer din cadrul poliţiei locale.

O a doua explozie, însoţită de focuri de armă, s-a produs ulterior la serviciile de urgenţă ale Bolan Medical Complex, principalul spital din Quetta, în momentul în care femeile rănite în primul atentat au fost internate, a anunţat poliţia, fără alte precizări.

Acest al doilea atentat s-a soldat cu cel puţin 11 morţi şi 17 răniţi, a anunţat un purtător de cuvânt al forţei paramilitare Frontier Corps.

Acesta s-a produs în momentul în care numeroase rude şi prieteni ai victimelor primului atentat s-au îngrămădit la spital, unde erau prezenţi şi oficiali din cadrul poliţiei şi Guvernului.

În acelaşi timp, spitalul a fost luat cu asalt de un număr necunoscut de persoane, care au deschis focul. "Tirurile continuă şi încercăm să vedem mai clar. Atacatorii se află în diverse secţii din spital şi este posibil să fi luat ostatici", a adăugat purtătorul de cuvânt al Frontier Corps.

Cel puţin un funcţionar a fost ucis şi un al doilea oficial a fost rănit în acest schimb de focuri, potrivit televiziunii publice.

Pentru moment nu se cunoaşte mobilul acestor atacuri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici