Cele două Corei vor relua negocierile privind complexul Kaesong pe 15 iulie

Cele două Corei au negociat miercuri, fără rezultat, redeschiderea complexului industrial Kaesong, închis din aprilie pe fondul tensiunilor puternice între Seul şi Phenian.

89 afișări
Imaginea articolului Cele două Corei vor relua negocierile privind complexul Kaesong pe 15 iulie

Cele două Corei vor relua negocierile privind complexul Kaesong pe 15 iulie (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Tratativele vor fi reluate pe 15 iulie, a anunţat şeful delegaţiei sud-coreene, după patru ore de negocieri.

"Nordul şi Sudul au convenit că acest complex ar trebui să-şi continue existenţa şi să se dezvolte", a declarat Suh Ho.

"Noi am discutat despre faptul că trei luni de suspendare nu ar trebui să se repete după redeschidere. La întâlnirea viitoare noi vom continua dezbaterile", a adăugat el.

Coreea de Nord şi cea de Sud vor să redeschidă complexul industrial Kaesong, foarte important atât pentru economia nord-coreeană, cât şi pentru companiile sud-coreene care au pierdut sute de milioane de dolari după plecarea muncitorilor nord-coreeni.

Un convoi care transporta aproximativ 130 de delegaţi şi şefi ai întreprinderilor sud-coreene a traversat miercuri dimineaţa "zona demilitarizată" (DMZ), un zid de sârmă ghimpată şi mine amplasate după sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953), care desparte Nordul comunist de Sudul capitalist.

Maşinile au fost identificate prin drapelele roşii, adoptate printr-o înţelegere mai veche, cu scopul de a evita incidentele frontaliere.

Complexul industrial Kaesong, amplasat pe teritoriul nord-coreean, la zece kilometri distanţă de frontieră, este un adevărat stup în care activau zilnic peste 50.000 de persoane.

Kaesong a devenit sinistru: luminile nu mai funcţionează, iar magazinele şi uzinele au fost închise.

Blocul de 15 etaje, unde au loc discuţiile, este neîngrijit şi înconjurat de buruieni.

Şeful delegaţiei nord-coreene s-a întors de la întâlnire pesimist. "Eu sunt foarte îngrijorat de starea utilajelor industriale", a afirmat Pak Shol-Su.

În afară de compensaţia pentru veniturile pierdute de către companii, Seul cere un angajament din partea Coreei de Nord, conform căruia aceasta se obligă pe viitor să nu ia unilateral decizia de a închide complexul.

"Noi nu acceptăm să revenim la condiţiile care existau înainte de criză", a avertizat purtătorul de cuvânt al Ministerul Unificării Naţionale, Kim Hyung-Suk.

Aceste condiţii nu sunt acceptate de către Coreea de Nord, fiind considerate drept o recunoaştere a responsabilităţii, în timp ce Phenianul a acuzat Seulul şi Washingtonul pentru declanşarea tensiunilor recente.

Douăzeci de sud-coreeni au sosit marţi la Kaesong pentru a pregăti reluarea activităţii în complexul industrial, iar zeci de şefi ai întreprinderilor au vizitat miercuri Kaesong cu scopul de a inspecta instalaţiile.

Discuţiile de la sfârşitul săptămânii au marcat "un prim pas, dar partea dificilă începe abia acum", a subliniat un oficial al Ministerului pentru Unificare al Coreei de Sud.

Negocierile dintre cele două state au fost reluate după mai multe luni de tensiune şi ameninţări din partea Coreei de Nord, a cărei economie suferă ca urmare a sancţiunilor impuse de către Naţiunile Unite, din cauza unui test nuclear din februarie.

Coreea de Nord, invocând ostilitatea Sudului faţă de locaţie, a retras pe 8 aprilie 53.000 de angajaţi ai săi din 123 de uzine situate în complexul industrial.

Daunele rezultate după trei luni de suspendare a activităţii în Kaesong sunt estimate la un miliard de dolari, potrivit ultimelor date oferite în iunie de către Seul.

Complexul a fost creat în urma "diplomaţiei razei de soare" a Coreei de Sud, practicată în perioada 1998-2008, cu scopul de a încuraja contacte între cele două ţări surori şi inamice care se află, în mod teoretic, în conflict, având vedere că Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu, ci nu cu un tratat de pace.

Ostracizată de naţiuni, lipsită de compromis în ce priveşte oprirea experimentelor sale nucleare şi balistice, cerute de Occidentali, Coreea de Nord încearcă de mai multă săptămâni să revină în jocul diplomatic pentru a obţine un ajutor financiar şi alimentar, potrivit experţilor.

Phenianul le-a propus Statelor Unite să înceapă negocierile directe, dar Washingtonul a numit aceaste "acţiuni" necondiţionate şi concrete faţă de programul său nuclear.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici