Cele două membre încarcerate ale grupului Pussy Riot, trimise în închisori îndepărtate de Moscova

Cele două membre încarcerate ale grupului Pussy Riot, condamnate la doi ani de închisoare pentru o "rugăciune-punk" anti-Putin, organizată într-o catedrală, îşi vor ispăşi pedeapsa în două închisori aflate la mare distanţă de Moscova.

174 afișări
Imaginea articolului Cele două membre încarcerate ale grupului Pussy Riot, trimise în închisori îndepărtate de Moscova

Cele două membre încarcerate ale grupului Pussy Riot, trimise în închisori îndepărtate de Moscova (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Cele două tinere au fost transportate la închisorile din regiunile Perm şi Mordovia, a precizat luni avocata celor două cântăreţe.

"Familiile lor au venit pentru a le aduce provizii şi au aflat că Nadejda Tolokonnikova a fost trimisă în regiunea Mordovia (la o distanţă de 500 de kilometri de Moscova, n.r.) şi că Maria Alehina a fost trimisă în regiunea Perm (din Munţii Ural, n.r.)", a declarat avocata Violetta Volkova, precizând că transferul celor două tinere a avut loc sâmbătă.

Avocata nu a precizat însă numele închisorilor din cele două regiuni ruseşti, ce adăpostesc lagăre din epoca sovietică, în care vor fi transferate clientele sale.

"Nadia Tolokonnikova e în drum spre Mordovia. Spre o închisoare din iad", a scris pe Twitter grupul de artă contestatar Voina, în care a activat în trecut tânăra cântăreaţă.

"Pentru Macha Alehina a fost aleasă o închisoare foarte îndepărtată de Moscova", a adăugat acelaşi grup, cunoscut mai ales pentru faptul că a desenat în 2011 un falus uriaş pe un pod suspendat din faţa sediului Serviciului federal pentru securitate (fostul KGB, n.r.) din Sankt Petersburg.

Reprezentanţii Serviciului penitenciarelor din regiunile Perm şi Mordovia, contactaţi de agenţiile de presă ruse, au refuzat să confirme aceste informaţii.

Trei dintre membrele formaţiei Pussy Riot - Nadejda Tolokonnikova, în vârstă de 22 de ani, Ekaterina Samuţevici, în vârstă de 30 de ani, şi Maria Alehina, în vârstă de 24 de ani - au fost identificate şi condamnate pe 17 august la doi ani de închisoare fiecare, "huliganism" şi "incitare la ură religioasă".

Pe 21 februarie, cinci femei care purtau cagule pe faţă au ocupat altarul Catedralei Hristos Mântuitorul din Moscova. Imitând o rugăciune, ele au invocat-o, pe ritmuri punk, pe Fecioara Maria, rugând-o "să îl alunge pe Putin" (de la putere, n.r.) şi au fost în cele din urmă evacuate de agenţii de securitate, întreaga acţiune fiind filmată.

Condamnarea pentru Tolokonnikova şi Alehina a fost confirmată în apel pe 10 octombrie, în timp ce Samuţevici a fost eliberată în urma acestui proces. Samuţevici a fost eliberată după ce a reuşit să dovedească în justiţie faptul că a fost arestată înainte de a putea să participe la acea manifestare, întrucât a fost reţinută la 15 secunde după ce a intrat în catedrală.

Condamnarea celor trei membre ale grupului Pussy Riot i-a atras guvernului rus numeroase critici din străinătate, dar şi din Rusia, numeroase personalităţi considerând că pedeapsa este disproporţionată în raport cu gravitatea faptelor comise.

Nadejda Tolokonnikova are o fiică în vârstă de patru ani, iar Maria Alehina are un fiu în vârstă de cinci ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici