China a încălcat embargoul ONU: A livrat Coreei de Nord patru lansatoare de rachetă

China a livrat patru vehicule lansatoare de rachetă Coreei de Nord în 2011, încălcând rezoluţiile ONU, care interzic furnizarea de armament regimului de la Phenian, potrivit ediţiei de miercuri a cotidianului japonez, Asashi Shimbun.

1031 afișări
Imaginea articolului China a încălcat embargoul ONU: A livrat Coreei de Nord patru lansatoare de rachetă

China a încălcat embargoul ONU: A livrat Coreei de Nord patru lansatoare de rachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Experţii au acuzat China, principalul aliat al Coreei de Nord, de încălcara embargoului ONU, în urma unui marş militar, la 15 aprilie la Phenian, în cadrul căruia au identificat un vehicul lansator de rachetă de tip T.E.L (transportor-aruncător-lansator) de provenienţă chineză.

Ptrivit publicaţiei Asashi Shimbun, care citează diferite surse guvernamentale nippone, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud ştiu de livrările ilicite ale Chinei către Coreea de Nord, pe aproape un an.

Sateliţii de spionaj ai celor trei aliaţi au urmărit transportul celor patru T.E.L. pe un cargo înmatriculat în Cambodgia, "Harmony Wish", care a plecat din Shanghai la 1 august şi a ajuns la Nampho, pe coasta de vest a Coreei de Nord pe 3 august.

Natura vehiculelor livrate a fost confirmată de documentele de export întocmite de un intermediar la Shanghai şi preluate de gărzile de coastă japoneze în cadrul unei percheziţii a navei în portul Osaka (în sudul Japoniei), în octombrie.

Washingtonul, Tokyo şi Seulul au evitat să facă public acest caz sperând ca Beijingul să facă presiuni asupra Coreei de Nord pentru a o convinge să reia negocierile privind programul său nuclear şi să renunţe la un al treilea test nuclear, precizează aceeaşi sursă.

ONU a adoptat două seturi de sancţiuni împotriva Coreei de Nord în 2006 şi 2009, după fiecare test nuclear efectuat de regimul de la Phenian. Rezoluţiile 1718 şi 1874 interzic treansferul către Phenian de armament greu, tehnologie susceptibilă de a fi folosită pentru fabricarea de armament nuclear şi materiale conexe.

Aceste sancţiuni au fost întărite şi sprijinite de Beijing, după eşecul tenttivei Coreei de Nord de a pune pe orbită, la 13 aprilie, un satelit al cărui lansator a fost considerat de Washington şi aliaţii săi o rachetă balistică deghizată. Dispozitivul s-a scufundat în Marea Galbenă, la 165 de kilometri de coasta sud-coreeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici