China a inculpat un economist uigur pentru "separatism"

Un eminent intelectual uigur, Ilham Tohti, arestat luna trecută la Beijing, a fost inculpat pentru pentru "separatism", a anunţat miercuri soţia acestuia, o acuzaţie pentru care riscă mulţi ani de închisoare sau pedeapsa capitală.

207 afișări
Imaginea articolului China a inculpat un economist uigur pentru "separatism"

China a inculpat un economist uigur pentru "separatism" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acuzaţia de separatism nu are nimic la bază. Soţul meu este un simplu profesor universitar", a declarat telefonic pentru AFP Guzaili Nu'er, soţia lui Ilham Tohti.

Profesorul este cunoscut pentru faptul că denunţă reprimarea locuitorilor regiunii din care este originar, Xinjiang, în nord-vestul Chinei.

China foloseşte acuzaţii de separatism "drept pretext pentru a-i oprima pe cei care au opinii politice diferite", a declarat Dilshat Rexit, un purtător de cuvânt al Congresului Mondial Uigur, o organizaţie în exil pentru apărarea drepturilor uigurilor.

Supravegheat constant, în special în cursul vizitelor la Xinjiang, Ilham Tohti, căruia i s-a interzis de facto să părăsească teritoriul chinez, se află de mai mulţi ani în colimatorul autorităţilor.

Susţinut de numeroşi intelectuali şi activişti reformişti, acest economist în vârstă de aproximativ 40 de ani a fondat Uighurbiz.net, un site de informaţii despre Xinjiang, în chineză şi uigură.

La scurt timp după arestarea, pe 15 ianuarie, a profesorului Tohti, Departamentul de Stat american a declarat că este "foarte îngrijorat" în legătură cu situaţia acestuia.

Uigurii, musulmani turcofoni, reprezintă etnia majoritară în Xinjiang. Ei denunţă faptul că regiunea este exclusă de la efortul unor investiţii, depus de către Beijing, şi că sunt împiedicaţi să-şi exercite religia şi cultura.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici