China ar trebui să fie sinceră cu privire la originea Covid, crede un oficial american

Ambasadorul SUA în China a cerut ţării să fie "mai onestă" cu privire la originea virusului Covid-19, relatează BBC.

720 afișări
Imaginea articolului China ar trebui să fie sinceră cu privire la originea Covid, crede un oficial american

China ar trebui să fie sinceră cu privire la originea Covid, crede un oficial american

Comentariile ambasadorului Nicholas Burns vin la o zi după ce presa americană a raportat că o agenţie federală a constatat că pandemia a pornit probabil dintr-un laborator din Wuhan.

Ministerul chinez de Externe a replicat că originea epidemiei globale "este de natură ştiinţifică şi nu ar trebui să fie politizată".

Legăturile dintre Washington şi Beijing sunt tensionate de când SUA au doborât un presupus balon chinez de spionaj, în această lună.

Ambasadorul a declarat luni, în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comerţ a SUA, că China trebuie "să fie mai sinceră în legătură cu ceea ce s-a întâmplat acum trei ani la Wuhan, cu originea crizei Covid-19".

Presa americană a relatat duminică că un raport al Departamentului american al Energiei a concluzionat, într-un raport de informaţii clasificate cu "încredere scăzută", că virusul provine dintr-un laborator.

Alte agenţii americane au tras concluzii diferite, cu grade diferite de încredere în rezultatele lor. În 2021, FBI a concluzionat cu "încredere moderată" că virusul a scăpat dintr-un laborator.

Alte studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni la piaţa de fructe de mare şi animale sălbatice Huanan din Wuhan.

Un raport neclasificat publicat în octombrie 2021 arată că patru agenţii de informaţii americane au evaluat cu "încredere scăzută" că pandemia a provenit de la un animal infectat sau de la un virus înrudit.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby, a declarat luni că încă nu există o concluzie fermă în niciun caz.

"Nu a existat o concluzie definitivă şi un consens în cadrul guvernului american cu privire la originile pandemiei Covid-19", a declarat el reporterilor când a fost întrebat despre raportul departamentului de energie.

Luni, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe a respins din nou teoria originii din laborator.

Mao Ning a cerut anchetatorilor americani să "înceteze să mai defăimeze China şi să nu mai politizeze urmărirea originilor".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici