China denunţă un raport militar japonez care o acuză de comportament periculos

Cartea albă a Apărării naţionale, adoptată marţi de către Guvernul japonez, ignoră realitatea şi "pune accent" pe ameninţarea pe care ar putea s-o reprezinte China, potrivit Ministerului chinez al Apărării.

165 afișări
Imaginea articolului China denunţă un raport militar japonez care o acuză de comportament periculos

China denunţă un raport militar japonez care o acuză de comportament periculos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest document adoptat sub egida premierului conservator nipon, Shinzo Abe, denunţă "comportamentul periculos" al Chinei, care ar putea provoca un incident în apropierea insulelor Senkaku, un arhipelag nelocuit din Marea Chinei de Est, revendicat de Beijing sub numele Diaoyu.

Acest raport "ignoră în mod deliberat realitatea şi pune accent pe presupusa «ameninţare militară chineză»", a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Apărare chinez, Geng Yansheng, citat de agenţia China Nouă.

Tokyo evocă, în special, un caz de la sfârşitul lui ianuarie, când o fregată chineză a "fixat" radarul ţintei, o acţiune care percede atacul, asupra unei nave japoneze, fapt negat de către Beijing.

China, a cărei armată este cea mai mare din lume, şi-a amplificat în ultimii ani capacităţile militare, punând în funcţiune primul său portavion.

Geng Yansheng a declarat că statul chinez deţine "întrega legitimitate" pentru a-şi proteja suveranitatea, iar documentul japonez, numit Cartea Albă conţine "acuzaţii nefondate".

Conflictul teritorial dintre cele două state privind insulele Senkaku/Diaoyu s-a agravat, după ce statul nipon a naţionalizat, în septembrie 2012, trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului.

După aceste acţiuni ale Japoniei, China trimite în mod regulat nave maritime care să circule în jurul insulelor, ceea ce a crescut îngrijorările la Washington, în special după un incident grav între clădirile japoneze şi chineze din zonă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici