„Mai bine să previi decât să tratezi.” Asta își spun probabil mii de persoane din Taiwan, China și Coreea de Sud, după ce au ales să își anuleze sau să își amâne vacanța de vară în Japonia. Motivul: un zvon teribil care a circulat în ultimele săptămâni în Asia, anunțând că o mare catastrofă naturală urma să lovească arhipelagul nipon sâmbăta trecută, notează La Vanguardia.
Sursa acestei psihoze colective a fost Ryo Tatsuki, supranumită noua „Baba Vanga”, în onoarea celebrei clarvăzătoare bulgare decedate în 1996. Această autoare japoneză de manga a devenit cunoscută datorită viziunilor ei profetice: se spune că a prezis moartea cântărețului Freddie Mercury (Queen), cutremurul din Kobe din 1995 și tsunamiul din 2011 din nord-estul Japoniei, care a provocat aproape 20.000 de morți sau dispăruți și dezastrul nuclear de la Fukushima.
Ultima sa viziune, dezvăluită la începutul acestui an în manga-ul Viitorul pe care l-am văzut, era cutremurătoare:
„Fundul oceanului dintre Japonia și Filipine se fracturează. Valuri uriașe se ridică în toate direcțiile. Tsunamiuri inundă țările din jurul Pacificului. Un tsunami de trei ori mai înalt decât cel provocat de marele cutremur din estul Japoniei [din 2011] lovește sud-vestul țării.”
O predicție care s-a răspândit rapid pe internet, speriind numeroși călători superstițioși. Această viziune catastrofală a fost transmisă chiar și de Qi Xian Yu, o cunoscută maestră de feng shui din Hong Kong, care are sute de mii de urmăritori. Frica s-a extins și în țări precum Thailanda și Vietnam, unde anumite postări de pe rețelele sociale au alimentat panica. Potrivit televiziunii publice japoneze NHK, între ianuarie și 5 iulie anul acesta, au fost difuzate 206.000 de mesaje despre acest subiect.
Scăderea rezervărilor turistice din Hong Kong a ajuns la 83% între iunie și iulie
În Tottori, în sud-vestul insulei principale a Japoniei – zona menționată în profeție – consecințele sunt foarte reale. Conform unui studiu realizat de Bloomberg Intelligence, rezervările din Hong Kong au scăzut cu aproape 50% în luna mai comparativ cu anul trecut. În perioada de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lunii iulie, scăderea a atins 83%.
Un val de anulări care nu a fost deloc pe placul guvernatorului prefecturii, Shinji Hirai. „Impactul acestui zvon este incontestabil. Dorința de a vizita Japonia scade”, a declarat acesta. La rândul său, Yoshihiro Murai, guvernatorul prefecturii Miyagi (afectată de cutremurul din 2011), a calificat drept „o problemă gravă” faptul că răspândirea zvonurilor fără bază științifică pe rețelele sociale afectează turismul.
Totuși, Ryoichi Nomura, directorul Agenției Meteorologice Naționale din Japonia, a recunoscut într-un program matinal al RTS că este dificil să negi complet posibilitatea unui tsunami.
„În Japonia, un cutremur poate avea loc oriunde și oricând. De aceea, trebuie să fim pregătiți”, a spus el. Trebuie avut în vedere că Japonia, situată la confluența a patru plăci tectonice, este una dintre cele mai expuse țări la cutremure. Așadar, locuitorii arhipelagului nipon trebuie să rămână mereu vigilenți.
La rândul său, Ryo Tatsuki, autoarea profeției, s-a grăbit să apere visele, viziunile și imaginile pe care le folosește ca bază pentru poveștile sale. Într-un interviu acordat cotidianului Mainichi, s-a declarat încântată că munca ei a „contribuit la conștientizarea publicului cu privire la importanța pregătirii în fața catastrofelor naturale”. Totuși, a adăugat că „interpretarea viselor este o chestiune de liber arbitru, dar este important să acționăm corect, fără a ne lăsa influențați și ascultând sfaturile experților”.
După răspândirea zvonului, sociologul Hiromichi Nakamori, de la Universitatea Nihon, a declarat că, de fapt, astfel de alerte nefondate s-au repetat în trecut și chiar au devenit ceva obișnuit. Totuși, a adăugat că cunoașterea acestor cazuri anterioare ne-ar putea ajuta să reacționăm mai calm în viitor.