China extinde domeniul activităţilor asimilabile spionajului, în pofida unor critici

Beijingul a adoptat o nouă legislaţie susceptibilă să extindă domeniul activităţilor asimilabile spionajului, în pofida faptului că noţiunea chineză de "secret de stat" era deja criticată ca fiind prea vagă şi prea largă.

113 afișări
Imaginea articolului China extinde domeniul activităţilor asimilabile spionajului, în pofida unor critici

China extinde domeniul activităţilor asimilabile spionajului, în pofida unor critici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ştergând pur şi simplu anumite referiri ideologice din precedenta lege care datează din 1993, ca noţiunea de "protejarea puterii de stat în sistemul socialist şi a dictaturii democratice populare", noul text stabileşte ca misiune generală "prevenirea şi pedepsirea faptelor de spionaj" şi "apărarea securităţii naţionale".

Noua lege adaugă listei infracţiunilor penale de spionaj faptul de a "desemna unui inamic ţinte pe care să le atace".

Legea a fost iniţiată de Comitetul Permament al Adunării Naţionale Populare, Camera în care sunt înregistrate deciziile luate de către conducerea comunistă a ţării, potrivit site-ului instituţiei.

Această modificare legislativă a fost adoptată într-o reuniune plenară recentă a Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist Chinez (PCC), care a permis partidului unic, sub autoritatea preşedintelui Xi Jinping, să-şi reafirme controlul asupra organelor judiciare ale ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici