China: Legea privitoare la extinderea rolului militar în Japonia va afecta securitatea regiunii

China critică aprobarea de către Camera inferioară a Parlamentului japonez a legii care va permite intervenţia armatei japoneze în rezolvarea conflictelor internaţionale, avertizând că o astfel de lege ar putea duce la perturbarea securităţii ţărilor vecine.

315 afișări
Imaginea articolului China: Legea privitoare la extinderea rolului militar în Japonia va afecta securitatea regiunii

China: Legea privitoare la extinderea rolului militar în Japonia va afecta securitatea regiunii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit oficialilor din conducerea Chinei, aprobarea legii "fără precedent" care prevede extinderea rolului militar în situaţiile de diplomaţie externă aduce riscul periclitării siguranţei întregii regiuni asiatice. Reprezentanţi ai Chinei şi ai Coreei de Sud, ambele ţări afectate de repercusiunile expansiunii japoneze de la începutul secolul al XX-lea, au declarat joi că adoptarea legii respective ar putea aduce o schimbare majoră în statutul militar pacifist adoptat de Japonia după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează Bloomberg.

"Aprobarea legii a fost o mişcare fără precedent în era postbelică, după cel de-al Doilea Război Mondial şi ar putea avea efecte complexe asupra securităţii întregii regiuni. (...) Vom privi cu atenţie fiecare mişcare pe care o va face Japonia", au afirmat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale din China într-o declaraţie prezentată de publicaţia chineză Global Times.

Votul favorabil acordat aprobării legii privitoare la extinderea rolului militar japonez a luat prin surprindere ţările vecine ale Japoniei, în contextul în care, în ultima vreme, au existat semne că legăturile dintre Japonia, China şi Coreea de Sud s-ar fi consolidat.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit de două ori cu premierul japonez Shinzo Abe, până în noiembrie 2014.

Consilierul de Stat al Chinei, Yang Jiechi, a declarat, în urma unei întâlniri cu Shinzo Abe din cursul zilei de joi, că cele două ţări au agreat să menţină un nivel ridicat al dialogului politic.

De asemenea, premierul japonez şi preşedintele Coreei de Sud, Park Geun Hye, au discutat despre îmbunătăţirea legăturilor între cele două ţări pentru următorii 50 de ani. "Discuţiile despre politicile de apărare din Japonia ar trebui să fie transparente, să adere la constituţia pacifistă şi să susţină pacea regională", a afirmat Yoo Chang Ho, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale din China în cadrul unei conferinţe de presă susţinută joi în Seul.

"Recomandăm în mod solemn Guvernului japonez să înveţe din propria istorie, să insiste asupra dezvoltării pacifiste şi să respecte îngrijorările privitoare la securitatea tuturor ţărilor asiatice", a mai precizat Yoo Chang Ho.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici