China şi Rusia se tem de "revoluţii colorate". Xi Jinping, atac voalat la adresa SUA

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a declarat vineri că lumea a intrat într-o nouă perioadă de turbulenţe şi că parteneri precum preşedintele rus Vladimir Putin şi liderii din Asia Centrală ar trebui să împiedice puterile străine să instige la "revoluţii colorate".

3209 afișări
Imaginea articolului China şi Rusia se tem de "revoluţii colorate". Xi Jinping, atac voalat la adresa SUA

China şi Rusia se tem de "revoluţii colorate". Xi Jinping, atac voalat la adresa SUA

Xi, aflat în prima sa călătorie în afara Chinei de la începutul anului 2020, a declarat în cadrul unui summit al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), desfăşurat în vechiul oraş uzbec de pe Drumul Mătăsii, Samarkand, că ar trebui să se sprijine reciproc pentru a descuraja intervenţiile străine, scrie Reuters.

"Lumea a intrat într-o nouă perioadă de schimbări turbulente, trebuie să înţelegem tendinţa vremurilor, să consolidăm solidaritatea şi cooperarea şi să promovăm construirea unei comunităţi de destin mai strânse cu Organizaţia de Cooperare de la Shanghai", a declarat Xi.

"Ar trebui să ne sprijinim reciproc eforturile de a ne proteja interesele de securitate şi dezvoltare, să împiedicăm forţele externe să organizeze revoluţii colorate şi să ne opunem în comun amestecului în afacerile interne ale altor ţări sub orice pretext".

Xi a criticat "jocurile cu sumă zero şi politica de blocuri", o referire voalată la Statele Unite, pe care Beijingul le-a criticat în trecut pentru că se sprijină pe aliaţi pentru a contracara ascensiunea spectaculoasă a Chinei la statutul de superputere în aşteptare.

Putin, preşedintele Rusiei, a declarat în repetate rânduri că Statele Unite pun la cale aşa-numitele "revoluţii colorate", similare celor care au măturat de la putere elitele stabilite în locuri precum Ucraina. Statele Unite neagă astfel de afirmaţii şi spun că acestea arată natura paranoică a Rusiei lui Putin.

Conflictul din estul Ucrainei a început în 2014, după ce un preşedinte pro-rus a fost răsturnat în timpul revoluţiei ucrainene "Maidan", iar Rusia a anexat Crimeea, forţele susţinute de Rusia luptând împotriva forţelor armate ucrainene.

Partidul Comunist Chinez, obsedat de stabilitate, care luna viitoare îi va acorda probabil lui Xi un al treilea mandat de conducere şi îi va consolida locul de cel mai puternic lider al ţării de la Mao Zedong încoace, a avertizat în trecut împotriva aşa-numitelor "revoluţii colorate".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici