China trimite două nave în apropierea insulelor disputate cu Japonia

Beijingul a trimis două nave de patrulă în Marea Chinei de Est, în apropierea insulelor a căror suveranitate japoneză o contestă, a anunţat marţi agenţia China Nouă.

593 afișări
Imaginea articolului China trimite două nave în apropierea insulelor disputate cu Japonia

China trimite două nave în apropierea insulelor disputate cu Japonia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Această acţiune "urmăreşte să afirme suveranitatea (teritorială) a ţării", a adăugat agenţia de presă oficială chineză, la o zi de la anunţul Guvernului nipon potrivit căruia acesta va cumpăra insulele din acest mic arhipelag numit Senkaku de japonezi şi Diaoyu de chinezi.

Navele trimise nu aparţin marinei de război chineze, ci Adminsitraţiei oceanice de stat (SOA), aflată sub autoritatea Ministerului Teritoriului şi Resurselor Naturale.

Premierul chinez Wen Jiabao a avertizat luni că Beijingul nu va ceda "niciodată niciun centimetru pătrat" în diferendul cu Japonia din Marea Chinei de Est.

"Insulele Diaoyu sunt parte integrantă a teritoriului chinez. În ceea ce priveşte suveranitatea şi teritoriile, Guvernul şi poporul chinez nu vor ceda niciodată niciun centimetru pătrat", a declarat Wen.

Insulele Diaoyu/Senkaku sunt controlate de Tokyo dar revendicate de China şi Taiwan. Apele care înconjoară aceste insule sunt bogate în peşte, iar subsolul marin ar putea ascunde zăcăminte de hidrocarburi.

Grupul de insule s-a aflat în centrul unei controverse puternice în 2010, între cei doi giganţi asiatici în urma unei cloziuni produse în largul său între o ambarcaţiune chineză şi două nave ale pazei de coastă nipone.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici