China trimite un emisar la reuniunea din Arabia Saudită pe tema Ucrainei

Li Hui, emisarul special al Chinei responsabil de Afaceri Euroasiatice, se va deplasa la reuniunea organizată de Arabia Saudită pe tema opţiunilor de pace în Ucraina, informează agenţia Reuters.

239 afișări
Imaginea articolului China trimite un emisar la reuniunea din Arabia Saudită pe tema Ucrainei

China trimite un emisar la reuniunea din Arabia Saudită pe tema Ucraina

Li Hui se va deplasa în oraşul Jeddah pentru discuţii despre situaţia din Ucraina, a comunicat vineri Ministerul de Externe de la Beijing.

China intenţionează să colaboreze cu membrii comunităţii internaţionale pentru a continua să joace un rol constructiv în promovarea unei soluţii politice la criza din Ucraina, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Reprezentanţii a zeci de state vor participa la conferinţa organizată de Arabia Saudită, care începe vineri. Obiectivul reuniunii de la Jeddah este să convingă naţiunile în dezvoltare să susţină planul de pace al Ucrainei, dar sunt analizate toate opţiunile diplomatice.

Rusia nu a trimis niciun reprezentant la reuniune, dar a anunţat că va urmări atent rezultatele evenimentului. Faptul că Rusia nu participă la reuniune riscă să afecte semnificativ relevanţa rezultatelor.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, miercuri, că ar vrea organizarea unui summit pentru pace în toamnă, precizând că reuniunea din Arabia Saudită este un pas în această direcţie. "Treptat, Formula de Pace prezentată de Ucraina începe să obţină susţinerea majorităţii ţărilor la nivel mondial. (...) Depunem eforturi pentru organizarea unui summit global pentru pace în această toamnă", a afirmat Zelenski.

Administraţia de la Kiev a prezentat o serie de condiţii privind eventuala iniţiere a negocierilor de pace cu Rusia. Printre condiţiile esenţiale se numără restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi retragerea în totalitate a trupelor ruse. Kievul vrea constituirea unui tribunal care să judece crimele de război atribuite forţelor militare ruse, garantarea securităţii centralelor nucleare şi garanţii de securitate suplimentare în spaţiul euro-atlantic.

La rândul său, Rusia susţine că este dispusă la negocieri de pace, dar cere Kievului să recunoască "noile realităţi teritoriale", o referire la teritoriile ocupate de forţele militare ruse.

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat miercuri că va continua eforturile pentru identificarea unei soluţii de pace în Ucraina, subliniind însă că nici omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, nici cel rus, Vladimir Putin, nu sunt pregătiţi pentru negocieri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
china,
ucraina,
rusia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici