CIA a plătit Poloniei 15 milioane de dolari pentru a găzdui o închisoare secretă

Dosarul închisorilor secrete CIA se află din nou în centrul atenţiei în Polonia, în urma unui articol publicat în ediţia de joi a ziarului The Washington Post, potrivit căruia Agenţia a plătit în 2003 polonezilor 15 milioane de dolari pentru instalarea unei închisori în această ţară.

122 afișări
Imaginea articolului CIA a plătit Poloniei 15 milioane de dolari pentru a găzdui o închisoare secretă

CIA a plătit Poloniei 15 milioane de dolari pentru a găzdui o închisoare secretă (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Potrivit publicaţiei, agenţi CIA au plătit Agenţiei poloneze de informaţii suma de 15 milioane de dolari, ca recompensă pentru instalarea la Stare Kiejkuty (nord) a unei instalaţii secrete de detenţie pentru presupuşi terorişti.

"Într-o zi rece de la începutul lui 2003, doi agenţi de rang înalt din cadrul CIA au sosit la ambasada americană de la Varşovia pentru a lua două cutii mari din carton, în care se aflau 15 milioane de dolari în numerar, trimişi din Germania prin curier diplomatic. Cei doi au pus cutiile într-un automobil şi au traversat oraşul până la cartierul general al serviciilor poloneze de informaţii", scrie Washington Post.

Aceste dezvăluiri au fost calificate drept "ridicole" şi "demne de un scenariu de Hollywood" de către Leszek Miller, premierul polonez de la acea vreme.

În opinia senatorului Jozef Pinior, care urmăreşte dosarul îndeaproape, dezvăluirile sunt, din contră, "compromiţătoare pentru Polonia, care s-a comportat ca o republică bananieră" în relaţia cu Statele Unite.

Andrzej Seremet, şeful Parchetului polonez, care instruieşte în continuare acest dosar, a apreciat, la rândul său, că dezvăluirile ziarului american sunt "senzaţionale, dar nu neapărat credibile".

La începutul lui decembrie, Polonia a fost nevoită să răspundă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) unor acuzaţii formulate de către un palestinian şi un saudit, care susţin că au fost torturaţi pe teritoriul acestei ţări, după care au fost transferaţi la Guantanamo.

Cei doi reclamanţi, Abu Zubaydah, un palestinian în vârstă de 42 de ani, şi Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit în vârstă de 48 de ani, speră să obţină o condamnare a Varşoviei pentru "tratamente inumane sau degradante" şi privare ilegală de libertate.

Guvernul a refuzat, în faţa instanţei CEDO, să comenteze pe fondul dosarului, invocând "secretul instrucţiei", având în vedere că o anchetă cu privire la aceste fapte, aflată pe rol, a fost deschisă de către justiţia poloneză în 2008.

La finalul acestei audieri, CEDO s-a retras pentru deliberări, urmând să se pronunţe la o dată neprecizată. Curtea ar urma să se pronunţe peste câteva luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici