CIA a spionat complexul lui Osama ben Laden dintr-o casă din Abbottabad

CIA avea o casă securizată în oraşul pakistanez Abbottabad, de unde o echipă de spioni a supravegheat timp de câteva luni complexul în care a fost ucis Osama ben Laden, într-o operaţiune a forţelor speciale ale SUA, au declarat oficiali americani, citaţi de Washington Post în ediţia electronică.

927 afișări
Imaginea articolului CIA a spionat complexul lui Osama ben Laden dintr-o casă din Abbottabad

CIA a spionat complexul lui Osama ben Laden dintr-o casă din Abbottabad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Instalaţia secretă a CIA era folosită ca bază de operaţiuni pentru una dintre cele mai sensibile misiuni de colectare de informaţii din istoria recentă a agenţiei americane, care s-a bazat pe informatori pakistanezi şi alte surse care au ajutat la reconstituirea vieţii de zi cu zi a ocupanţilor complexului în care a fost găsit ben Laden.

Activitatea de supraveghere a făcut parte dintr-o ofensivă demarată după descoperirea unui complex suspect, în august, şi în care a fost folosit tot arsenalul american de la imagini prin satelit, la ascultarea convorbirilor din interiorul clădirii. Efortul a fost aşa de mare şi de costisitor, încât CIA a mers în Congres în decembrie pentru a cere zece milioane de dolari pentru finanţarea lui, au precizat oficialii.

Majoritatea capacităţilor de supraveghere au rămas în zonă până la executarea raidului de către comandourile Navy Seal. Casa securizată a agenţiei nu a jucat niciun rol în raid şi a fost închisă, în parte din cauza temerilor privind echipamentele CIA după această operaţiune dar şi pentru că activitatea agenţiei aici era considerată încheiată.

În pofida faptului că oficialii au descris această misiune drept un efort extraordinar de concetrat de colectare de date care a dus la operaţiune, agenţia nu a putut realiza o fotografie a lui ben Laden în complex înaintea raidului şi nici înregistra vocea misteriosului bărbat a cărui familie ocupa etajul al doilea.

Descoperirea lui ben Laden în Abbottabad a sporit suspiciunile că acesta a fost plasat aici şi protejat de elemente ale serviciilor militare şi de informaţii pakistaneze, au declarat oficiali americani care au precizat că nu au identificat nicio dovadă concludentă în acest sens.

Oraşul, situat la două ore de mers cu maşina de Islamabad, a oferit numeroase avantaje liderului Al-Qaida, susţin oficialii. Principalul este că Abbottabad, situat în interiorul Pakistanului, se află la o distanţă sigură de regiunile tribale patrulate de avioanele americane fără pilot.

Oficialii americani au declarat că existau şi dezantaje în faptul că ben Laden locuia la Abbottabad, inclusiv faptul că zona era relativ ospitalieră cu străinii, aici venind inclusiv pakistanezi aflaţi în vacanţă, multe familii de militari şi chiar militari americani care au fost trimişi la un moment dat în oraş pentru a antrena trupele pakistaneze.

CIA a profitat de această atmosferă pentru a trimite ofiţeri şi a recruta informatori în Abbottabad, precum şi pentru a-şi stabili aici o bază de operaţiuni. "Acesta a fost călcâiul lui Ahile pentru ben Laden, pentru că oricine poate merge" la Abbottabad, a declarat un fost oficial al CIA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici